Broj 263
Početna > Lepi i zdravi > Odrastanje uz odbojku

Deca i sport

Odrastanje uz odbojku

U školicama sporta se od ranog detinjstva kombinuje desetak različitih sportskih grana koje bitno poboljšavaju motoriku, tehniku i pripremaju mališane za bilo koji sport

U želji da „isprovociraju" rast deteta mnogi roditelji greše kada svoje mališane upisuju na treninge odbojke, misleći da je upravo to pravi recept da postignu visoki rast. Stručnjaci tvrde da će svaki sport pomoći detetu da se njegovo genetsko nasleđe iskoristi na najbolji mogući način.
- Najveća zabluda roditelja je što dete šalju na odbojku misleći da će tako mnogo da izraste. Niski roditelji žele da im dete bude visoko, pa ga forsiraju da ide na košarku ili odbojku, ali to ništa ne mora da znači. S druge strane, potpuno je sigurno da treniranje bilo kojeg sporta stvara šansu da se u potpunosti iskoristi genetski potencijal svakog deteta - objašnjava Dušan Rikalović, trener odbojkaškog kluba „Sportikus".

Početi s devet godina
Profesori fizičke kulture ističu da je za dete najbolje da počne da se bavi odbojkom oko devete godine, jer je u tom uzrastu završeno sazrevanje centralnog nervnog sistema. Ne preporučuje se deci mlađoj od sedam godina, dok gornja granica za početak ne postoji.
- Iz iskustva ne bih preporučio da dete krene na odbojku pre drugog razreda osnovne škole, ali ako želi da počne da trenira u bilo kojem periodu školovanja (u osnovnoj ili srednjoj školi), mora da prođe kroz jedan isti mehanizam. Doduše, ima dece koja su motorički nadarena pa mogu i ranije da počnu s treninzima. Fantastična uvertira za odbojku ne postoji, ali postoje neke univerzalno dobre stvari poput školica sporta, koje su posvećene najmlađoj populaciji. U tim školicama se od ranog detinjstva kombinuje desetak različitih sportskih grana koje bitno poboljšavaju motoriku, tehniku i dobro ih pripremaju za bilo koji sport - naglašava naš sagovornik.

U iščekivanju prvog smeča
Treninzi odbojke su izuzetno kompleksni i počinju kao i kod svake fizičke aktivnosti zagrevanjem. Na svima se radi i motorika i tehnika, a u nekim segmentima i taktika igre. Osim elemenata odbojke, koriste se i elementi drugih sportova, na prvom mestu atletike, gimnastike, posebno akrobatike.
- Treninzi za početnike su bazirani na veoma mnogo motorike, tehnike, atletike, akrobatike i tome slično. Isto tako, odbojka se zasniva na preciznosti, pa je za decu koja se tek razvijaju potrebno malo više vremena da savladaju tehniku i nauče smečovanje, što je mališanima i najzanimljivije - ističe Dušan.

Kreativni treninzi
Kako se ne bi izgubila motivisanost, a treninzi postali monotoni, od početka se radi na oplemenjivanju njihovog sadržaja. Mali odbojkaši često odlaze na pripreme ili u sportske kampove, gde se druže i aktivno bave sportom.
- Za početnike u odbojci u Beogradu većina klubova praktikuje tri treninga nedeljno u trajanju od sat vremena. U „Sportikusu" smo to blago pojačali na tri puta po 90 minuta, a vikendima imamo dodatne sadržaje, po kojima smo postali prepoznatljivi na teritoriji glavnog grada. Pored kondicionih treninga u prirodi, idemo u bioskop i pozorište, i radimo na socijalizaciji dece - kaže Rikalović.

 Prevencija potencijalnih deformiteta
- Većina današnje dece ima problema s kičmom. Poslednja istraživanja u
Srbiji pokazala su da se sve više školaraca suočava s različitim
deformitetima kičmenog stuba. A sve to se dešava jer deca tada prolaze
kroz burnu fazu života. U periodu između četvrte i četrnaeste godine,
njihovi organi i svi sistemi organizma se najbrže razvijaju. Određene
mišićne strukture ne mogu da prate razvoj skeleta, zbog čega i dolazi do
deformiteta. Odbojka je sport koji na vrlo kvalitetan način utiče na
položaj kičme. Rade se vežbe koje služe za ispravljanje i prevenciju
potencijalnih deformiteta - kaže Rikalović.

Pozitivni efekti

- smanjuje rizik od gojaznosti
- poboljšava kardiovaskularne funkcije
- podstiče odgovarajući rast i razvoj kostiju, mišića, ligamenata i tetiva
- poboljšava ravnotežu i koordinaciju pokreta
- ublažava hroničnu mišićnu napetost
- poboljšava kvalitet sna i stimuliše zdrave navike u smislu spavanja
- razvija samopouzdanje i formira karakter
- stiče saznanje da se sport i život sastoje iz pobeda i poraza
- preventiva od mnogih poroka savremenog društva

 

Dragana Rodić