Broj 263
Početna > Lepi i zdravi > Kronova bolest

Zapaljenske bolesti creva

Kronova bolest

Bolesti creva, u koje spadaju Kronova bolest, ulcerozni kolitis i intermedijarni kolitis hronična su, teška i relativno slična oboljenja koja zahvataju digestivne puteve

Kronova bolest podrazumeva hronični poremećaj digestivnog trakta koji karakterišu zapaljenje i bolne rane na crevima. Može da se javi na bilo kom delu digestivnog sistema, od usta do analnog otvora, iako najčešće zahvata tanko i debelo crevo. Od ovih bolesti obolevaju uglavnom ljudi od 15. do 40. godine.
Imuni sistem obolelog napada zdrava tkiva organizma. Tačan uzrok nastanka još uvek nije poznat, ali se smatra da genetski faktori, kao i uticaji faktora sredine, mogu da budu uzročnici. Bolest će se manifestovati tek ako se uz genetsku predispoziciju (poremećaj gena koji regulišu imuni odgovor u crevu) poveže i neki faktor iz okoline. Može se reći da je pušenje jedan od najvećih faktora rizika.

Glavni simptomi
Simptomi bolesti su veliki broj sluzavih stolica, gubitak apetita, gubitak težine, povišena temperatura, bol u zglobovima, promene na koži i oko analnog otvora. Najčešći simptomi ulceroznog kolitisa uključuju bol u predelu stomaka i veliki broj krvavo-sluzavih stolica. Upala zahvata samo sluznicu, i to često u obliku čireva. Pacijenti imaju povišenu telesnu temperaturu, gube na težini, nemaju apetit i krvare iz rektuma. U nekim slučajevima, jedini simptomi mogu da budu povišena telesna temperatura i gubitak u težini.

Sporna nabavka lekova

Zdravlje pacijenata koji boluju od zapaljenskih bolesti creva, a leče se biološkom terapijom, ugroženo je zbog toga što je Republički fond zdravstvenog osiguranja Srbije prekinuo nabavku lekova.
- Time je pogoršano zdravlje oko 20 odsto obolelih koji se leče biološkom terapijom, kao i velikog broja novoobolelih, koji čekaju početak terapije. Adekvatna zamena ne postoji, a zbog specifičnosti bolesti, prekid u primeni terapije dovodi do znatnog pogoršanja zdravstvenog stanja obolelih. U svetu se 10-15 odsto pacijenata od zapaljenskih bolesti creva leči biološkom terapijom, a u Srbiji tek nešto više od tri odsto, ali lekovi nisu stalno dostupni.
Upotreba bioloških lekova je specifična, jer se mogu primenjivati samo u bolničkim uslovima. Lekovi su na C listi RFZO, što znači da se izdaju samo u zdravstvenim ustanovama - kaže Ljiljan Đaković, predsednik Udruženja obolelih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa Srbije.

Poseban režim ishrane
U fazi kada je bolest aktivna, neophodna je meka, blendirana i
nezačinjena hrana koja podrazumeva mnogo povrća i voća, ribu i žitarice.
Dopuna ishrane kvalitetnim ribljim uljem kod mnogih bolesnika pokazala
se korisnom, jer ovo ulje ima antiinflamatorni efekat, odnosno smanjuje
zapaljenski proces. Treba izbegavati kafu, slatkiše, crveno meso, mleko,
kiselu i prerađenu hranu, a u ishranu uvrstiti još i semenke,
koštunjavo voće, žitarice (ukoliko nisu osetljivi na gluten), belo
pileće i ćureće meso, ribu i biljne čajeve.

Kalijum i mekinje
Prilagođena ishrana sa obiljem vitamina predstavlja uspešan vid terapije
za upalne procese creva, naglašavaju pristalice alternativne medicine.
To znači da obavezno treba da se unosi kalijum u vidu tableta, kao i po
jedna čaša soka od kupusa, tri puta dnevno. Šest do osam čaša dnevno
vode podrazumeva se, ali i tri do šest acidofilnih kapsula tri puta
dnevno, takođe su na spisku poželjnih sastojaka za zdravlje creva. Svoju
delotvornost pokazuju i mekinje u pahuljicama - jedna kašika tri puta
dnevno.

 

Žaklina Milenković