Broj 262
Početna > Lepi i zdravi > Stomačne tegobe

Crevne viroze

Stomačne tegobe

U vreme raznih vrsta prehlada, kada oslabi imunitet, često se javljaju crevne viroze koje traju od jednog do tri dana

Zimi se najčešće javljaju crevne viroze, i u čekaonicama je sve više pacijenata sa ovim zdravstvenim tegobama. Simptomi crevnih viroza su povraćanje, dijareja, povišena telesna temperatura, glavobolja i, ponekad, bolovi u trbuhu. Od dana kad se zarazi do prvih simptoma najčešće prođe 10-50 sati. Prvog dana simptomi viroze su najjači, dok drugog i trećeg dana polako prestaju, osim kod izuzetno teških slučajeva. Da bi se pacijent pravilno lečio, najvažnije je da što pre dođe kod lekara.

Infekcija želuca
- Reč je o infekcijama želuca i tankog creva, koje najpre iritiraju sluzokožu, a potom izazivaju zapaljenje. Uzrok mogu da budu različite vrste virusa: rotavirusi, adenovirusi, humani kalcivirusi i astrovirusi. U našim krajevima najčešći uzročnik ovih viroza je rotavirus, koji se javlja u zimskim mesecima, mada kalcivirusi ovo oboljenje mogu da izazovu tokom cele godine - objašnjava Dinko Zović, doktor medicinskih nauka.

Lakši slučajevi
Prema njegovim rečima, ove viroze nisu opasne i većina obolelih se, bez posledica, oporavi za nekoliko dana. Glavna terapija i prva pomoć je infuzija koja nadoknađuje vodu i izgubljene elektrolite. Već posle prve doze većina pacijenata se bolje oseća. U lakšim slučajevima, posebno kada oboleli ne povraća, vodu i elektrolite može da uzme peroralno (kesice „praška" se kupuju u apoteci, rastvore u prokuvanoj i ohlađenoj vodi i popiju). Nadoknada vode i elektrolita je najvažnija terapija kod akutnih crevnih infekcija

Bolest se brzo širi
- Stomačni virus brzo se širi i veoma je zarazan za one koji kontaktiraju sa obolelima ili borave u istom prostoru. Prenose se zaraženom hranom i pićem, nečistim rukama i preko stolice ili ispovraćanog sadržaja zaraženog, a protiv njih nema leka. Imunitet traje svega nekoliko meseci, pa je moguće da se viroza ponovo javi. Zato osobe sklone stomačnim virusima treba redovno da peru ruke, paze šta jedu i da vode računa da hrana bude dobro termički obrađena. Naravno, na prvom mestu savetujem da se klone zaraženih, ako je to ikako moguće - kaže naš sagovornik.

Savet nutricionista
- Obolelima se preporučuje da piju čaj bez šećera. Svakih pet minuta po gutljaj, a ako mogu i više. Sve vreme trebalo bi da jedu dijetalnu hranu, kao što su tost hleb, šargarepa, jer je bogata kalijumom koji se kod stomačnih viroza brzo gubi iz organizma. Preporučuje se i pirinač kuvan u slanoj vodi i lagana supa bez masnoća, dok jogurt, mleko i slatkiši nisu preporučljivi. Važno je i da s dijetalnom hranom nastave i nekoliko dana pošto nestanu simptomi - kaže Milka Raičević, nutricionista DZ Palilula.

Opasnost od dehidracije
Oboljenje prouzrokuje brzu dehidraciju koja u nekim slučajevima izaziva
komplikacije, posebno kod dece, starijih i hroničnih bolesnika, kao i
kod onih čiji je imunološki sistem već bio oslabljen

Zabranjeni analgetici
- Lekovi koji sprečavaju bolove (analgetici) i proliv (antidijaroici) u
slučajevima stomačnih viroza ne smeju da se uzimaju. Analgetici se
zabranjuju jer mogu da „maskiraju" primarnu hiruršku bolest, kao što su
upala slepog creva ili pucanje žučne kese, a antidijaroici jer
povećavaju vreme zadržavanja virusa u želucu i crevima, što im omogućava
i duže delovanje.

   

Žaklina Milenković