Broj 262
Početna > Intervju > Pokret začinjen ljubavlju

Kako postati baletski koreograf - Branka Milenković

Pokret začinjen ljubavlju

Dečji koreograf priča o malim balerinama, njihovom trudu i ljubavi kojom je nagrađuju već više od dve decenije

Koji su najlepši, a koji tužni trenuci u radu sa decom?
O svim lepim, zabavnim i duhovitim momentima, od kojih su neki prešli u anegdote, možda ću jednog dana napisati knjigu. Dok sam radila u jednoj od predškolskih ustanova, program je predviđao podjednako učešće i dečaka i devojčica po starosnim grupama (uzgred, sjajno iskustvo, jer pokret, u osnovi, ne pravi razliku među polovima). Tog dana smo proslavljali rođendan princezi i kako je svako dete trebalo nešto da joj pokloni, izdvojio se dečak, oboleo od autizma, vrlo vešto izveo par okreta i kleknuvši pružio ruke ka njoj. Kada su ga pitali šta joj je to poklonio, odgovorio je: „Brankin pokret". To su nagrade u mom poslu. Tužnih trenutaka je, na sreću, malo. Mada je meni svaki jun tužan. Kraj sezone, odigrana završna predstava, ja sama u sali, sklanjam njihove baletanke, skupljam zaboravljene šnalice i crteže. Možda je seta prava reč.

Na šta ste najponosniji u svom radu?
Godinama moje curice i ja kroz pokret, glumu i pesmu „putujemo" po svetu. Na početku ih upoznam sa svim zanimljivostima vezanim za zemlju koju ćemo obilaziti, a tokom narednih meseci, uz autentičnu muziku, uobličavamo koreografski deo posla, uvežbavamo tekst koji napišem, songove, i uz kostime, u junu mesecu predstavljamo rad publici. Ovu sezonu provešćemo na Havajima. Sve „devojke" rade zajedno, ne postoje starosne podele. To iskustvo se pokazalo kao naporan proces stvaranja, ali u krajnjem ishodu, očaravajući. Na sceni, one dišu kao jedna, priskaču u pomoć jedna drugoj, snalaze se i čine sve za svoj tim. Pojedini roditelji često ostanu zatečeni onim što osete i vide da je njihovo dete u stanju da pokaže, jer i kada pomislite da je vaše dete dostiglo maksimum u prikazivanju nečega za šta ima dara, uvek postoji još. E, ja radim sa tim „još". Ana Jevgenijević, možda buduća velika balerina, nakon završenog plesa, rekla je drugaricama: „Branka nije plakala, sigurno nismo dobro odigrale".

Vaša preporuka mladima koji žele da se bave ovim zanimanjem?
Budite otvoreni za nova saznanja, prilagodite ih sopstvenim idejama, a ne sebe njima. Radite i stvarajte, a kada se umorite, vi opet radite i stvarajte. A ako sve još začinite ljubavlju, uspeh je zagarantovan!

S. Joksimović