Broj 261
Početna > Lepi i zdravi > Povratak u ravnotežu

Reiki joga

Povratak u ravnotežu

Redovnim vežbanjem podstiče se volja za životom, jača imunitet, oslobađa od štetnih navika, a svaki čas garantuje porast kapaciteta vitalne energije i podmlađivanje organizma

Reiki joga je prijatan i produktivan način rada na sebi u cilju poboljšanja psihofizičkog stanja i kvaliteta života. Predstavlja kombinaciju određenih joga asana sa energetskim reiki tehnikama. Aktivno proticanje reikija kroz organizam u toku izvođenja vežbi dovodi do boljeg i jačeg kruženja energije u telu, kao i do oslobađanja od negativnih i štetnih vibracija i misli, ali i mogućih energetskih blokada.
- Reiki i joga su duhovne discipline, i obe će proizvesti željene rezultate. I jedna i druga zahtevaju upornost, posvećenost, strpljenje i odlučnost, a njihovim kombinovanjem stvara se jednostavan i moćan sistem. Primenom reikija i joga položaja kroz pranajamu još efikasnije se poboljšava fizičko, mentalno i duhovno zdravlje - objašnjava Manuela Gaćeša, reiki učitelj.

Promenite unutrašnji svet

Usled emocionalnih trauma, stresa, narušavanja duhovne i mentalne higijene negativnim mislima i emocijama ljudski energetski kanal je po pravilu slaboprotočan.
- Svaka emocionalna trauma ostaje u memoriji organizma na nivou ćelija, milijarde energetski povređenih ćelija predstavljaju neverovatnu disharmoniju celog organizma. Reiki inicijacija je prvi korak na putu ka zdravlju. Određenim tehnikama reikija čovek se otvara i ima jači pristup univerzalne životne energije. Svaka asana utiče na određenu čakru koja je povezana sa određenim delom tela, organom, posebnim vidom čovekovog delovanja i razvoja. Tehnikama otvaranja za jači pristup energije, svoje telo dovodimo u ravnotežu i energija mnogo bolje dolazi do mesta koja su blokirana i u disbalansu, kao i do obolelih organa - kaže Manuela.

Važnost tehnike disanja

Rad u grupi podstiče snažan protok životne energije u prostoru i kroz njeno intenzivno, a istovremeno nežno kretanje, pospešuje brzi, harmonizujući uticaj energije na svakog pojedinca. Časovi traju dva sata. Tokom vežbanja insistira se na pranajami - tehnici disanja.
- Veoma je važno naučiti kako se pravilno diše. Postoje razne vrste disanja, grudno, abdominalno... U zavisnosti od asane do asane, primenjujemo određene tehnike disanja (stimulišuće, umirujuće, balansirajuće). Jasno je da i kod reikija i kod joge energiju ne možemo kontrolisati. Tokom disanja telo se oslobađa toksina, svih metaboličkih otpada, stresa, napetosti pa samim tim i energija lakše i brže dolazi do onih delova tela i organa kojima je potrebna - naglašava gospođa Gaćeša.

U skladu sa sobom
Poseban uticaj reiki joga ostvaruje na podsticanje volje za životom, jačanje imunog sistema, regulisanje metabolizma i drugih fizioloških procesa u organizmu, oslobađanje od štetnih navika (u razmišljanju i ponašanju), porast kapaciteta vitalne energije i podmlađivanje organizma (buđenje uspavanih potencijala pojedinca).
- Kada neko dođe s jakom željom i voljom da sebi pomogne, pozitivne efekte može da oseti već posle prvog časa. Reiki jogom mogu da se bave sve generacije, počev od mališana pa sve do starije populacije. Kod joge vežbe se određuju u zavisnosti od godina i zdravstvenog stanja osobe - kaže Manuela.

Blagodeti vežbanja
- jača imunitet
- povećava vitalnost
- redukuje stres
- podstiče detoksikaciju
- reguliše probavu i metabolizam
- oslobađa od opstipacije
- reguliše temperaturu tela
- poboljšava san i koncentraciju
- ubrzava dejstvo lekova
- podmlađuje

 

Dragana Rodić