Broj 261
Početna > Lepi i zdravi > I vino leči

Terapija božanskim pićem

I vino leči

U zimskim mesecima, kada se javljaju prehlade, vino se često preporučuje kao lek jer ima opuštajuće dejstvo i oporavlja organizam

Još je Hipokrat preporučivao vino pomešano s vodom kao lek protiv glavobolje, smetnji pri varenju ili kod edema. Gaj Julije Cezar davao je svojim vojnicima u vreme ratnih pohoda određenu količinu vina i na taj način ih štitio od tifusa i kolere. Na ovu ideju, inače, prvi je došao persijski car Kir još 401. godine pre nove ere. Za baktericidno dejstvo vina znalo se mnogo ranije, ali je tek Luj Paster prvi zvanično izrekao da je vino najzdravije i najhigijenskije piće, što je njegov kolega dr Alojz Pik i dokazao 1892. godine. On je zatrovao vodu uzročnicima kolere, a zatim ju je pomešao s jednom trećinom vina i posle pet minuta popio, bez ikakvih posledica po zdravlje.

Zašto je lekovito?

U vinu se izdvaja salicilna kiselina, koja ne samo što je u stanju da razgrađuje masnoću i snižava nivo holesterola u krvi, već deluje i kao rastvarač čestica koje se u njoj nalaze. Upravo na ovom principu sprečava se i začepljenje arterija. U litru vina je, inače, nađeno oko 60 miligrama salicilne kiseline, što je dvaput veća količina od dnevne doze aspirina koju lekari preporučuju kao predohranu za kardiovaskularna oboljenja.

Izvor vitamina

Vino ima i opuštajuće dejstvo na ljudski organizam. Ovaj efekat postiže se zbog zavidnih količina kalcijuma, koga u litru vina može biti od 50 do 140 miligrama, kao i magnezijuma, čije su koncentracije u litru božanskog pića od 40 do 120 miligrama. Zajedno sa izvesnim količinama vitamina B i C, predstavljaju veoma važan antistresni faktor.

Za zdravo srce
Potopiti 10 svežih stabljika peršuna s listovima u litar prirodnog, domaćeg vina i dodati dve velike kašike čistog vinskog sirćeta. Kuvati deset minuta na tihoj vatri. Kad se prohladi, dodati 300 g meda, vratiti na tihu vatru i kuvati još četiri minuta. Vruće procediti, sipati u flašu i dobro zatvoriti. Talog koji se stvara nije škodljiv i može da se pije. Piti nekoliko kašika na dan.

Protiv umora
Ukoliko dan započinjete neraspoloženi, budite se umorniji nego što ste bili kada ste otišli na spavanje, tokom dana ste tromi i pospani, a pritom imate nizak krvni pritisak, dobro će vam doći vino od ruzmarina. Jednu šaku listova ruzmarina dodati u litar kvalitetnog vina (najbolje je domaće crno vino). Mešavinu čuvati u staklenoj flaši sedam dana i svakoga dana dva-tri puta dobro promućkati. Osmi dan procediti i piti svakodnevno po jednu rakijsku čašicu, ujutru pre doručka i jednu popodne pre ručka.

Za zdrave bubrege

Dve kašike cvetova hajdučke trave kuvati 10 minuta u pola litra belog vina. Svakog dana popijte po dve kašike ove mešavine, koja se pokazala kao sjajno rešenje protiv slabog apetita, bubrežnih, žučnih i mokraćnih kamenaca.

Kupinovo vino
Kupinovo vino od davnina je poznato kao efikasan lek za lečenje anemije,
pogotovo kod dece, trudnica i dojilja. Zatim za suzbijanje
iscrpljenosti organizma nakon duže bolesti ili napornih poslova.
Popravlja cirkulaciju, snižava pritisak, blagotvorno deluje na
metabolizam, podiže imunitet, podstiče apetit, varenje, lučenje žuči,
mokraće...

 

Žaklina Milenković