Broj 261
Početna > Lepi i zdravi > Hranom protiv stresa

Meni za dobro raspoloženje

Hranom protiv stresa

Ako ste nervozni, razdražljivi ili neraspoloženi, spas potražite u hrani koja dokazano umanjuje stres. Naučnici tvrde da spanać, bademi i riba čine čuda za naše raspoloženje

Jedno nemačko istraživanje pokazalo je da vitamin C smanjuje nivo stresa i vraća krvni pritisak u normalu, posebno posle nekog proživljenog stresa. Takođe, vitamin C ima i drugih prednosti, a jedna od najvećih je jačanje imunog sistema.

Bademi, pistaći i orasi
Bademi su prepuni vitamina B i E, koji jačaju imunitet, a pistaći i orasi pomažu u snižavanju krvnog pritiska. Šaka badema dnevno sasvim je dovoljna da oterate stres i vratite osmeh na lice.

Spanać
Nedostatak magnezijuma može da prouzrokuje glavobolje i migrene, a ponekad izaziva i osećaj slabosti. Zbog toga bi trebalo češće da imate spanać na jelovniku, posebno ako se uzme u obzir da samo jedna šoljica ovog povrća zadovoljava 40 odsto dnevnih potreba za magnezijumom.

Losos
Ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama štiti nas od bolesti srca i krvnih sudova, a istraživanja su pokazala da one uspešno sprečavaju naglo izlučivanje hormona stresa - kortizola i adrenalina. Upravo zbog toga, riba bi trebalo barem jednom nedeljno da se nađe na vašem meniju.

Zeleno povrće
Brokoli, kelj i drugo zeleno lisnato povrće moćan je izvor vitamina koji naša tela pune energijom u stresnim periodima.

M. P.