Broj 260
Početna > Lepi i zdravi > Vrste kašlja

Oslušnite pluća

Vrste kašlja

Osim što je zdravstveni problem, kašalj pričinjava neprijatnost i otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti, a ponekad može i da ometa san

Kašalj može nastati iz čistog mira ili može da bude hroničan, koji traje duže od dva meseca. Razlikuje se i prema kvalitetu, kao suv, nadražajni ili produktivni sa iskašljavanjem sekreta. U zavisnosti od boje iskašljanog sekreta i količine sekreta ponekad se može pretpostaviti i o kakvoj je bolesti reč. Koje vrste kašlja postoje?

Kašalj iz grla
Najčešće se javlja iznenadnim napadima. Po karakteru je zaglušujući, bez iskašljavanja, a često ga prati upala i nadražaj u grlu. Obično bolesnik sam kaže da se kašalj javi nakon osećaja golicanja u grlu. Prate ga najčešće simptomi upale ždrela.

Kašalj iz dušnika
Po karakteru je sličan prethodnom, uz „sviranje pluća”. Prate ga prilično jaki bolovi iza grudne kosti. Javlja se kod upale dušnika. U početku je suv, dok traju bolovi, a sledi iskašljavanje, obično gustog sekreta.

Kašalj kod bronhitisa
U početku je suv a potom iskašljaj može da bude providan, što obično karakteriše virusne infekcije ili žućkast do zelenkast, što je znak da je nastupila bakterijska infekcija. Hronični bronhitis, najčešće kod pušača, obično prate karakteristični napadi kašlja ujutru.

Astmatski kašalj

Javlja se kod opstruktivnih bolesti pluća, kakva je astma, i obično je nadražajan, a kod blažih oblika bolesti podstiče ga dubok udisaj, udisanje hladnog vazduha i smejanje. Nakon napada kašlja obično se oseti sviranje u plućima i teže se diše.

Kašalj s primesama krvi
Pojavu krvi u iskašljaju uvek moramo ozbiljno da shvatimo jer je česta kod tumora pluća. U tim slučajevima napadi kašlja su jaki, a bolesnik često izgubi svest ili poplavi. Međutim, tragovi krvi u iskašljaju mogu da se pojave i kod svakog jakog i dugotrajnog kašlja zbog povređivanja sluznice disajnog sistema.

Kašalj kod srčanih bolesti

Kašalj koji se pojačava pri naporu ili vodoravnom položaju tela obično je znak slabljenja srca i zastoja u plućima. Iskašljaj je penušav i vodenast, a na plućima se čuje karakteristično pucketanje.

S. O.