Broj 260
Početna > Putovanja > Puno snega i turista

Kopaonik

Puno snega i turista

Veliki snežni pokrivač na Kopaoniku, kakav se ne pamti u ovim krajevima u poslednjih petnaest godina, produžiće glavnu zimsku sezonu

Ski-centar Kopaonik ove zime beleži rekordnu posetu, prednjače ljubitelji zimskih čarolija iz cele Srbije. Od stranih gostiju najbrojniji su Rusi, Ukrajinci, Mađari, Rumuni, kao i oni iz bivših jugoslovenskih republika.

Prvi snoubord park
Na krovu Srbije otvoren je i prvi snoubord park napravljen po uzoru na najelitnije snoubord parkove u svetu, a jedan je od boljih u regionu. Hotelijeri i ugostitelji veruju da će ovaj park privući još turista iako su smeštajni kapaciteti popunjeni do kraja februara. Kao i ski-staze, i snoubord park je predviđen kako za visprene skijaše, tako i za one koji prave početne korake, pa postoje početni, srednji i teži nivo.

Big snou festival
- Radi i klizalište, a uređene su nove ski-staze. Kako bi produžili zimsku sezonu, od 19. do 26. marta održava se Big snou festival koji je najavljen kao zimski Egzit. Očekuje se dolazak preko 100 orkestara koji će nastupati na velikom broju scena, a hotelijeri su se potrudili za promotivne cene smeštaja. Već se razmišlja i o letnjoj sezoni, kada će biti u ponudi splavarenje Ibrom, Dani borovnice i vrganja. Za letnju sezonu otvaraju se i novi pejntbol tereni a očekuje se i završetak bajk-parka veličine pet kilometara. Turistima će biti namenjena i škola jahanja, paraglajding, vožnja džipovima, čime će i letnja turistička ponuda Kopaonika biti upotpunjena - kaže Andrija Jeremijević, potpredsednik Udruženja hotelijera na Kopaoniku.

Skijanje i u Brzeću

Pored hotela „Junior" u Brzeću, turistima su namenjene i brojne vile i privatni pansioni. Tu su i žičare Bela reka 1 i Bela reka 2 koje su u funkciji sa dužinom staze oko 3.500 metara sa 1.500 skijaša na sat. U ovim krajevima, vrlo je popularan i lovni turizam jer na području planine Kopaonik mogu da se love zec, lisica, vuk, divlja svinja, a ljubiteljima ribolova u ponudi su jezera gde se lovi smuđ i šaran, a u rekama potočarama, krkuša i pastrmka.

Buran noćni život

Veliki broj kafića, diskoteka u Brzeću, namenjeni su onima koji posle skijanja imaju još snage za buran noćni život. Turistima su namenjeni i obilasci brojnih manastira i crkava, grad Koznik iz 14. veka, zadužbina Stefana Lazarevića, manastir Lepenac, Strmac i najstarija crkva iz 3. veka Metođe.

Od bačija do poljane
- Prirodna atrakcija je vodopad Jelovarnik, a predlaže se i obilazak bačija, vodenica i poljane. Bačije su letnja planinska naselja kuća građenih od blata i dasaka, gde su vredne domaćice pravile sir i kajmak. U vodenicama turisti mogu da vide kako se melje žito, dok u poljanama blagorodne Župe mogu da degustiraju vina i uživaju u lepoti ovih vinograda - kaže Ljubinko Radovanović, direktor Turističke organizacije Brusa.

Žaklina Milenković