Broj 260
Početna > Lepi i zdravi > Lekoviti dodir stopala

Refleksologija

Lekoviti dodir stopala

Iako masaža stopala predstavlja pravo uživanje, ona je mnogo više od toga – pritiskom na određene tačke na stopalima pozitivno se deluje na imunitet i opšte zdravstveno stanje

Ukoliko pritisak na određene tačke na stopalima izaziva bol, to znači da postoje zdravstvene tegobe određenih organa. Vešte ruke fizioterapeuta ili masera mogu da pomognu u otklanjanju tih tegoba, koristeći znanja refleksologije.

Protiv hroničnog umora

- Ukoliko vas boli glava, želudac ili muče natečene hladne noge, osećate hroničan umor ili ste na ivici „pucanja" zbog dugotrajnog stresa, pritom ne znate uzrok ovih zdravstvenih problema i ne želite da se „kljukate" raznim lekovima protiv bolova, jedno od rešenja je refleksoterapija. Pritiskom na određene tačke na stopalima, iskusni fizioterapeut može precizno da dijagnostikuje o kakvom problemu se radi i da specijalnom masažom podstakne samoisceljenje - tvrdi Aleksandra Maksimović, viši fizioterapeut i refleksolog.

Pokazatelj bolesti

Istraživanja su dokazala da se vremenom na završecima nerava na stopalu nakupljaju soli kalcijuma i kristali mokraćne kiseline koji onemogućuju normalnu stimulaciju žlezda i organa. Refleksoterapijom se to može otkloniti. Tretman ne treba da bude bolan, ali se događa da pritisak na neku od tačaka izazove bol, što je pokazatelj pritajenog problema i može koristiti za dalje lečenje.

Na prvom tretmanu
Prvi tretman je ujedno i dijagnostički, jer nam je bol na određenoj tački i pokazatelj koji organ je u problemu, da li se radi o akutnoj ili hroničnoj fazi. Ukoliko je bol oštar i prodoran, ukazuje da se radi o akutnom problemu, tuplji bol obično govori o dugotrajnijem problemu koji je energetski oslabio određeni organ.

Neutrališe bol
- Dužom masažom te tačke dovešćemo do popuštanja bola, ali i do otklanjanja energetske blokade meridijana organa koji refleksno tretiramo. Raspored zona na stopalima odgovara rasporedu organa u telu, pa svi organi koji su sa desne strane podržavaju se na desnom stopalu a oni sa leve strane nalaze se na levom stopalu. Ukoliko se, na primer, neko žali na bol u stomaku, uz pomoć refleksoterapije, moguće je utvrditi da li je problem u žučnoj kesi, slezini ili debelom crevu - objašnjava naša sagovornica.

Za bolju cirkulaciju
Refleksologija se pokazala kao prilično delotvorna kod oticanja nogu, a ono što daje prednost ovom tretmanu jeste povlačenje otoka, osoba više ne oseća umor, poboljšava se cirkulacija, ubrzava se metabolizam i postiže se izbacivanje toksina iz tela. Povoljan efekat refleksološkog tretmana je kod cista na jajnicima i moguće ih je otkloniti uz određeni broj tretmana refleksologije. Pomaže i kod uobičajenih menstrualnih tegoba. Broj tretmana zavisi od dijagnoze i intenziteta bola.

Proizvodnja dobrih hormona
- Refleksoterapijom stimulišemo nervni sistem preko kičmene moždine, utičemo na simpatički nervni sistem i podstičemo proizvodnju dobrih hormona, endorfina i serotonina, te su pozitivni efekti i dobro raspoloženje zaslužni za konačni ishod ove terapije - kaže Aleksandra Maksimović.

Refleksologija pomaže kod:
- Iscrpljenosti organizma - hroničnog umora,
- poremećaja cirkulacije,
- bola u listovima - grčevi u nogama,
- glavobolje - migrene,
- problema kičmenog stuba - lumbago, diskushernije,
- neuralgije - polineuropatije, multiple skleroze u početnoj fazi, Parkinsonove bolesti u početnoj fazi
- sportskih povreda,
- bola u ramenu i u kolenu,
- digestivnih problema - bola u želucu, pojačane kiseline, nadimanja, dijareje,
- menstrualnih bolova,
- psihomotornih poremećaja - stresa, depresije, anksioznih stanja,
- astme, bronhitisa, upale sinusa,
- povišenog krvnog pritiska,

 

Žaklina Milenković