Broj 260
Početna > Lepi i zdravi > Kada krenu sekutići

Vreme nicanja zuba

Kada krenu sekutići

Pojedine bebe kroz fazu izbijanja zubića prođu skoro neprimetno, a druge su zlovoljne, loše spavaju i zahtevaju dodatnu pažnju tokom noći

Dok su neki novopečeni roditelji u dilemi zbog čega njihovoj desetomesečnoj bebi još uvek nije izrastao prvi zubić, drugi se čudom čude što im junior već sa pet meseci ima i gornje i donje jedinice. Lekari kažu da je vreme nicanja prvih zubića relativno i individualno, jer se bebe razlikuju jedna od druge.

Sve bebe se razlikuju
-     Vreme kada će bebi izbiti zubi potpuno je individualno i razlikuje se od bebe do bebe. U mojoj pedijatarskoj praksi bilo je slučajeva da se neke bebice već rode sa pojedinim zubićem. Istina je da su takvi slučajevi retki, ali se dešavaju. Uglavnom sa četiri-pet meseci počinju da izbijaju prvi zubići. Prvo donje dve jedinice, a ubrzo posle njih i gornje dve jedinice - objašnjava dr Mirjana Mićović, specijalista pedijatrije Doma zdravlja Stari grad.

Nema mesta brizi

Prema rečima naše sagovornice, roditelji ne treba da se brinu kada bebi krenu da izbijaju zubi, već da strpljivo isprate i tu fazu razvoja svog čeda.
-     Vreme kada će zubići da izbiju je zaista individualno i nema mesta panici i brizi. Još uvek nema deteta kojem zubi nisu izrasli. Ne može se tačno odrediti kada bi trebalo da se pojave prvi simptomi koji nagoveštavaju nicanje zuba - kaže dr Mićović.

Mučno bubrenje desni

Kao što se razlikuju jedna od druge, bebe se tako i različito ponašaju kada im izbijaju zubi. Pojedine kroz tu fazu prolaze gotovo neprimetno, a druge su kenjkave, zlovoljne, loše spavaju i zahtevaju dodatnu pažnju tokom noći. I jedne i druge pojačano balave.
-     Ono što najčešće zabrinjava većinu roditelja i što za bebu može da predstavlja problem jeste to što već s navršena tri meseca desni deteta počinju da bubre. Zubići se tada već pripremaju da izbiju iz desni i mogu da se jave tegobe, odnosno bolovi, uznemirenost bebe, pojačano lučenje pljuvačke. Nosić počinje da curi, što se ponekad komplikuje kašljem. Dešava se ponekad da bebica dobije i proliv i blago povišenu temperaturu (od 37 do 37,5 stepeni) - ističe dr Mićović.

Naoružajte se strpljenjem

U našoj sredini savete mamama kako detetu da olakšaju fazu nicanja zubića, obično daju prijateljice, mame, bake ili lekari, ali efikasnog i univerzalnog rešenja nema.
-     Ne postoji neki poseban savet kako olakšati tegobe koje prate nicanje zuba. Možete koristiti određene gelove, koji će ublažiti nadražaj desni i bol, ali to je pomoć kratkog daha. Mogu samo poručiti: tate i mame naoružajte se strpljenjem i sačekajte da zubići izađu, sve je to priroda! - naglašava dr Mićović.

 Olakšajte bebine muke
- Korica hleba ili komad šargarepe može da pomogne, dajte bebici da žvaće.
- Pomaže specijalni gumeni prsten, prethodno ohlađen u frižideru.
- Nanesite na bebine desni odgovarajući gel, koji možete nabaviti u apotekama.
- Dajte bebi dozu nezašećerenog paracetamola.

Nicanje mlečnih zuba
Mlečni zubi počinju da se formiraju u drugom mesecu fetalnog života.
Niču između šest i osam meseci po rođenju. Najčešće se pojavljuju donji
sekutići, pa onda gornji, a zatim očnjaci i mlečni kutnjaci. Kompletno
nicanje završava se oko 30. meseca. Obično mlečni zubi niču nešto ranije
kod devojčica nego kod dečaka.

Da li se mlečni zubi vade?
Mlečni zubi se ne vade sve dok se dobro ne rasklimaju i dok se ne pojave
stalni jer oni i čuvaju mesto za stalne zube. Izuzetak je ako se mlečni
zubi rano pokvare, raspadnu ili ako postoje bolovi, otoci i gnojenje.

Bez većih komplikacija
Kada izbijaju prvi zubići, dete gura prljave ruke i razne predmete u
usta i tako lako inficira ivicu desni. Desni su tada otečene, crvene i
bolne. Takva situacija nije za brigu. Problemi prestanu čim izbije zub.
Retko se prilikom nicanja mlečnih zuba javi neki veći problem. No, i
pored toga taj period zahteva posebnu pažnju i napor roditelja.

 

Dragana Rodić