Broj 26
Početna > Poznati > VIVIJEN VESTVUD

Engleska kraljica stila

VIVIJEN VESTVUD

Vivijen Vestvud je jedna od najznačajnijih osoba britanske mode, koja se svojim kreacijama nametnula kao jedna od najinventivnijih i najuticajnijih modnih kreatorki na svetu.

„Moda je bila dete koje sam podigla i nikada ga nisam ispustila", izjavila je svojevremeno ova šezdesetŠestogodišnjakinja. Njene avangardne kreacije kombinacija su neustrašivog nekonformizma i osećaja za tradiciju. Proslavila se dizajniranim parodijama na britansku kraljevsku porodicu, igrajući se davno zaboravljenim krinolinama i korsetima. Njeni modeli napravljeni su od tipičnih engleskih materijala poput tvida i tartana, a sašiveni su u tradiciji klasičnog engleskog krojenja i tehnikama starih majstora. Danas je na čelu unosnog modnog carstva vrednog 36 miliona dolara sa luksuznim buticima u Njujorku, Parizu, Moskvi i Hongkongu.
 
  Buntovnica od malena
  Vivijen Izabel Svajr rođena je u Glosopu u Derbiširu 8. aprila 1941. Majka joj je bila krojačica, a otac je odrastao u porodici izrađivača cipela. Krajem 1950-tih preselili su se u London. Napustivši školu sa šesnaest godina, upisala je Umetnički koledž Herou, studirala je modu i izrađivanje nakita od srebra, ali je i to prekinula posle nekoliko semestara. Od mladosti je rušila granice - preuredila je svoju školsku uniformu, napravivši od nje seksi suknju, a često je sama pravila svoju odeću. Vivijen Svajr je postala Vestvud kada se zaljubila i udala za Dereka Džona Vestvuda. Ubrzo su dobili sina i mada je volela i supruga i dete, učmali život domaćice joj je brzo dosadio. Preselila se kod brata, koji je delio kuću sa studentima filmske režije i glume, a među njima je bio i čovek koji joj je promenio život - Malkolm Edvards, koji je 1971. promenio ime u Malkolm Meklaren, legenda panka i „Seks pistolsa". Vivijen je iste godine ošišala kosu na kratko i ofarbala je u plavo, i tako postala jedan od zaštitnih znakova pank kulture. Vestvudova i Meklaren su otvorili prodavnicu u Londonu u kojoj su prodavali majice sa sloganima, što ih je dovelo na godišnju reviju u Njujork. Prodavnicu su dopunili seks fetišima - pocepanom odećom, zihernadlama, ogrlicama za pse, kožnim pantalonama, haljinama i maskama za lice. Vivijen je oblačila „Pistolse", a ubrzo je prešla i na američko tržište. Početkom 80-ih Meklaren i ona su se razdvojili, a Vivijen inspirisana novim pravcem u muzici na čelu sa Boj Džordžem, počinje da kreira ekstravagantne kostime koji su naginjali homoseksualizmu.
 
  Kontroverzne kreacije
  Godine 1981. Vivijen Vestvud je imala prvu modnu reviju, 1983. godine je osvojila Pariz, 1984. godine Tokio, a već 1989. je proglašena za jednog od šest najboljih svetskih dizajnera, a pri tom su ostala petorica bili muškarci. Posle toga njena karijera je neprekidno išla nagore, a njen stil najčešće opisuju kao mešavinu Merilin Mensona i Kelvina Klajna. Njene kreacije su oduvek bile kontroverzne, ali su pronalazile put do ormara žena širom sveta. Iako je veći deo svoje karijere posvetila protivljenju državnom poretku i društvenim normama, Vivijen je i sama postala jedna od institucija Velike Britanije, a prozvana je i engleskom kraljicom stila. Sjajna kreatorka je oduvek bila posebna, ali je i prelazila granice posebnog i upravo je to motivisalo filmske producente da njenu životnu priču prenesu na veliki ekran. Njena moda oduvek je nepredvidiva. Još pre dvadeset godina ona je, obraćajući se TV auditorijumu, izjavila da bi ljudima bilo bolje da nešto pokušaju sami da urade i smisle, nego da se rugaju i smeju njenim kreacijama. „Poslednja stvar koja me interesuje je da budem u toku sa vremenom. Više volim da idem brže od toga. Ako idete u korak s vremenom, nemate šta da vidite. Zapravo, stalno nešto propuštate."
 
  Britanska institucija
  Iako je odlikovana jednim od najviših britanskih priznanja, ona je veliki deo karijere provela boreći se protiv establišmenta. Kada je 1992. primila odlikovanje u Bakingemskoj palati, na izlasku je, pred zapanjenim fotografima, zavrtela smelo suknjom ispod koje nije imala ništa. Od tog trenutka više je niko nije mogao ignorisati. Postala je britanska institucija. Čak i sada, u svojim šezdesetim godinama, ova kreatorka poreklom iz Derbišira, ne pokazuje znake zamora ili manjka ideja. Možda njena najveća snaga leži upravo u tome što ona uživa nepodeljeno poštovanje svojih kolega širom sveta. Poznata je i po svojoj hrabrosti i otvorenosti da glasno kaže šta misli. Tako je i prilikom otvaranja izložbe izjavila da je ubeđeni antinacionalista i da je protiv svega što ga promoviše, kao i da ne razume ko još danas može da veruje u Bibliju. Iznova je potvrdila da neće ponovo glasati za Blera, budući da je on zemlju odveo u rat. „Ja mislim da je on isto tako veliko čudovište kao i Margaret Tačer i da je prouzrokovao smrt više ljudi nego ona". Izrazila je gnušanje nad američkom politikom i nekoliko poslednjih komentara posvetila svojoj izložbi, koja izaziva ushićenje kako kritike, tako i publike.