Broj 26
Početna > Lepi i zdravi > VITKI I ZDRAVI

Pravila dobre dijete

VITKI I ZDRAVI

Sa toplijim danima većina žena odluči da drži dijetu kako bi se rešile viška kilograma koje su nabacile preko zime. Postoji mnogo dijeta, raznih saveta i ne znate za koju da se odlučite. Koja dijeta je najbolja i najzdravija?

Postavlja se pitanje kako prepoznati dobru, zdravu i delotvornu dijetu ako niste nutricionista. Evo pokazatelja da li je neka dijeta zdrava i da nije toliko složena i naporna da biste od nje odustali nakon tri dana.

  1. Dnevni unos kalorija mora iznositi najmanje 1.200 kalorija. To je veoma važno, s obzirom na to da inače nije u pitanju dijeta, već izgladnjivanje. Ukoliko se opredelite za dijetu sa manjim unosom kalorija od navedenog, možete ozbiljno da narušite svoje zdravlje, a osim toga bićete toliko gladni da ćete se često prejedati pa od dijete neće biti ništa.
  2. Dijeta mora da sadrži zdrave namirnice. To se pre svega odnosi na žitarice, voće i povrće. Ukoliko dijeta ne uključuje ove namirnice, pre ili kasnije ćete se razboleti, a onda vam ni vitka linija (ako je uopšte postignete) neće biti baš neka uteha.
  3. Jela koja su zastupljena u dijeti trebalo bi da se lako pripremaju: to je bitan psihološki faktor, jer ako treba da provodite sate u kuhinji pripremajući svaki obrok, a pretrpani ste obavezama, vrlo je verovatno da ćete odustati od dijete.
  4. Ovo vam se možda i neće svideti: dobrom dijetom postiže se realan gubitak težine, što znači oko jedan kilogram nedeljno. Kilogrami koji se skinu neverovatnom brzinom podjednako brzo se i vrate.
  5. Dijetu je moguće sprovoditi dugoročno. Iako veoma dugo držite dijetu, nećete biti u opasnosti da se srušite od iscrpljenosti, niti da obolite jer vam neke neophodne materije nedostaju. Uz dobru dijetu možete, nakon početnog perioda privikavanja (ukoliko se dijeta prilično razlikuje od vaših dotadašnjih navika u jelu), možete funkcionisati sasvim normalno iako je držite mesecima.
  6. Još jedna karakteristika dobre dijete: dosta kretanja. Smanjen unos namirnica može dovesti vašu težinu na idealnu, ali to ne znači da će odnos masti i mišića u vašem telu biti onakav kakav bi trebao biti. Kretanje je neophodno kod praktikovanja bilo kakve dijete.
  Ukoliko dijeta koju ste odabrali ispunjava sve navedene kriterijume, to je ono pravo! Srećno!