Broj 26
Početna > Zanimljivosti > SVE ŠTO, MOŽDA, NISTE ZNALI

Nepoznato o poznatom

SVE ŠTO, MOŽDA, NISTE ZNALI

Stari kontinent Evropa krije mnoge zanimljivosti koje možda niste znali

1. Nemački grad Frankfurt godišnje na umetnost potroši više nego bilo koji drugi grad u Evropi. U njemu se održava jedan od najpoznatijih Sajmova knjiga, a od brojnih građevina ističe se čak 11 solitera viših od 150 metara. U Frankfurtu je rođen i poznati pisac Johan Volfgang Gete, u čiju čast je nazvan i jedan tamošnji univerzitet.
  2. Zlato za izradu nakita se prvo koristilo u srednjoj i istočnoj Evropi, još 4.000 godina pre Hrista.
  3. Španija je vekovima imala najjaču ribarsku flotu na svetu, a i sada je najjača u Evropi sa čak 18.900 brodova. Velik broj Španaca, njih 81.000 su ribari, a još ih 500.000 radi u ribarskoj industriji.
  4. Grčka himna ima čak 158 stihova!
  5. Finska ima najviše ostrva na svetu - čak 179.584.
  6. Dva najsevernija glavna grada na svetu su smeštena u Evropi - to su Rejkjavik na Islandu i Helsinki u Finskoj.
  7. Staro ime Pariza, glavnog grada Francuske, jeste Lutetia. Pod ovim imenom ga je prvi put zabeležio Julije Cezar. Lutetia je bilo malo naselje na ostrvu, a na latinskom jeziku njegovo ime znači nešto kao „stanovnik srednjih voda”.
  8. San Marino, smešten severno od Rima, najstarija je republika na svetu, a istovremeno spada među najmanje države sveta. Površina mu iznosi samo 61 kvadratni kilometar, a ima 28.700 stanovnika.
  9. Na Islandu, u Rejkjaviku, možete gledati zvezde čak 18 sati dnevno za vreme zime, a za vreme leta sunce sija 24 sata dnevno. Tamo proleće počinje krajem aprila, leto u junu, a jesen u septembru. Na Islandu se često sva godišnja doba mogu doživeti u jednom jedinom danu. Prosečne letnje temperature na tom ostrvu su oko 20 stepeni, a zimske -17 stepeni.
  10. Trebalo bi 55 državica veličine Monaka, da bi se popunila površina današnjeg Pariza!
  11. Dužina grčke obale iznosi oko 15.000 kilometara. Najrazuđeniju obalu u Evropi ima Norveška.
  12. Najstariji grad u Skandinaviji je danski grad Ribe koji je nastao u 9. veku. Nikad nije bio važno saobraćajno središte pa i danas izgleda poput muzeja sa svojim drvenim kućama i uskim ulicama.
  13. Najčistiji i najuredniji glavni grad na svetu je islandski Rejkjavik. Tamo se gotovo sve gradske zgrade greju geotermalnom energijom koja ne zagađuje vazduh.
  14. Portugal je najveći proizvođač plute na svetu. Tamošnja klima pogoduje uzgoju hrasta plutnjaka od kog se pravi pluta, pa je zato Portugal i najveći izvoznik čepova od plute za vina.
  15. Švedska je najveća skandinavska država. Ima površinu od 45.000 kilometara kvadratnih i devet miliona stanovnika.
  16. Belgija i Holandija imaju podzemnu granicu koja se razlikuje od one nadzemne. Naime, još 1950. te dve države su se dogovorile o podzemnoj granici kako se ne bi morali razdvajati ugljenokopi koji prolaze ispod njihovih teritorija.
  17. Rim je prvi grad na svetu koji je imao milion stanovnika, a to se dogodilo 133. godine pre Hrista.
  18. U italijanski grad Veronu, gde su se nekad davno voleli Šekspirovi slavni likovi Romeo i Julija, svake godine na Dan zaljubljenih stigne oko 1.000 pisama za Juliju!
  19. Politički i socijalno, Švajcarska je jedna od najstabilnijih država na svetu, uprkos malim prirodnim rezervama i velikoj etničkoj raznolikosti.
  20. Holandija je najniža država na svetu. Oko 40 odsto njenog kopna je ispod nivoa mora.
  21. Norilsk u Rusiji je najhladniji naseljeni grad na svetu. Prosečna temperatura u gradu je 10,9 stepeni, a čak pet meseci u godini je bez sunčevog svetla!
  22. Naziv za Sibir dolazi iz tatarskog jezika i znači „zemlja koja spava”.
  23. Ime Istanbul priznato je tek 1930. godine. Pre toga se zvao Konstantinopolis.
  24. Veslo koje gondolijeri koriste prilikom vožnje kanalima Venecije dugačko je oko 4,3 metra.
 
Autor: Suzana Stanarević