Broj 26
Početna > Lepi i zdravi > OTERAJTE INSEKTE

Mirisna ulja

OTERAJTE INSEKTE

Crveni pečati, plikovi i svrab samo su neke od neprijatnosti koje se javljaju posle uboda i ugriza insekata. Ako ste osetljivi, mnogo će vam pomoći eterična ulja lavande, limuna, geranijuma, kedra ili čajevca. Osim što će vas potpuno zaštititi od sitnih nemani, ubrzaće oporavak vaše kože i povratiti joj pređašnji izgled.

Preparati na bazi eteričnih ulja se prave sasvim jednostavno i nemaju nikakvih štetnih nuspojava. Ipak, treba znati da su neka eterična ulja fototoksična, što znači da posle njihovog nanošenja koža postaje osetljivija na UVA i UVB zračenja. Zato ih treba naneti pre nego što izađete na sunce kako bi koža mogla da ih upije. U suprotnom, od njih bi mogla da se javi hiperpigmentacija, odnosno tamnije fleke na pojedinim mestima. Isto se može dogoditi i ako pred sunčanje stavite parfem.
 
  Zaštitni sprej
 
  Da biste pripremili sprej i sredstva za negu kože potrebna su vam čista eterična ulja.
 
  Sastojci
  20 ml alkohola
  30 ml vode
  7 kapi geranijuma
  6 kapi kedra
  4 kapi peperminta
 
  Način pripreme
  U tamnoj bočici od 50 ml pomešajte alkohol i vodu i dodajte navedena eterična ulja ili njihovu mešavinu. Bočicu zatvorite i snažno je protresite pre svake upotrebe.
 
  Ulje za negu kože
 
  Sastojci
  100 ml baznog ulja koje biramo prema vrsti kože
  12 kapi lavande
  10 kapi limun-trave
  8 kapi geranijuma
 
  Način pripreme
  U tamnu bočicu od 100 ml sipajte navedena eterična ulja. Bočicu zatvorite i blago rotirajte kako bi se potpuno pomešao sadržaj.
 
  Ulje od lavande deluje umirujuće i koristi se kod uboda komaraca, pčele, ose, mrava ili opekotine od meduza. Ako želite da zaštitite dečju kožu, upotrebite manju koncentraciju ulja. Za decu od dve godine koristite najviše 0,75-postotnu koncentraciju ili predložene količine eteričnih ulja smanjite na pola. Ako ste malo zakasnili sa pripremom, pa vas je insekt već ubo, preporučljivo je da se bolno ili nadraženo mesto namaže uljem. Iritirano mesto treba tretirati u zavisnosti od vrste uboda insekta a eterična ulja će ublažiti bol, svrab i crvenilo.
 
  Ako vas je ubo komarac
  Na mesto gde vas je bocnuo komarac, najbolje je da nanesete nerazređeno ulje lavande, čajevca ili njihovu mešavinu. Ukoliko je to mesto nateklo ili iziritirano, stavite hladne obloge od destilisane vode i nekoliko kapi ulja od lavande. Svakih sat vremena ponavljajte postupak.
 
  Ako vas je ugrizao krpelj ili pijavica
  Na mesto gde vas je ugrizao krpelj ili pijavica, nanesite čisto eterično ulje čajevca. Posle dvadeset minuta, prstima odstranite krpelja ili pijavicu, ako nisu sami otpali. Eterično ulje čajevca se nedelju dana nanosi tri puta dnevno kako bi se izbegla infekcija.
 
  Ako vas je ubola pčela
  Kod uboda pčele je potrebno da pincetom odstranite žaoku, a zatim na ubodeno mesto stavite hladnu oblogu pripremljenu od jedne kašičice sode bikarbone i jedne kašičice cvetne vodice lavande ili destilovane vode pomešane sa nekoliko kapi eteričnog ulja kamilice ili lavande. Obloge treba menjati sve dok otok ne splasne, a ovaj recept pomaže i kod ugriza mrava.
 
  Ako vas je ubola osa
  Na mesto gde vas je ubola osa stavite hladnu oblogu natopljenu mešavinom jabukovog sirćeta i dve kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca. Obloge treba menjati sve dok otok ne splasne, a za decu koristite samo eterično ulje lavande.
 
  Ako vas je opekla meduza
  Ukoliko ste imali neugodan susret s meduzom, prvo je potrebno da joj pažljivo uklonite pipke, a zatim zahvaćeno mesto detaljno operete vodom i sapunom. Potom treba naneti čisto eterično ulje lavande i zahvaćenu zonu ohladiti ledom.
 
  Recepti za tretiranje uboda ili ugriza komarca, krpelja, pijavice, pčele i meduze mogu da se primene i kod dece starije od dve godine.