Broj 26
Početna > Lepi i zdravi > KLIMA-UREĐAJI

Letnji bestseler

KLIMA-UREĐAJI

Temperature su odavno prave letnje, a klima-uređaji više nisu statusni simbol nego olakšanje za nesnosne vrućine. Međutim, postavlja se pitanje da li su oni i zdravi?

Klima-uređaji se kod nas koriste već duži niz godina, ali svoju pravu ekspanziju doživljavaju poslednjih godina. Pre petnaestak godina, jedini klimatizovani prostori bili su kancelarije velikih firmi. Mnogi se sećaju sive kutije, montirane u otvor prozora ili vrata. Tadašnje prozorske klime bile su bučne, vibracije su se prenosile na stakla i vrata, a upravljanje je bilo komandama na samoj klimi, pa po pravilu niko nije ništa dirao, osim pali-gasi prekidača. Tako se nije moglo upravljati snagom kojom uređaj izduvava, niti se moglo uticati na smer duvanja. Ti osnovni problemi su prevaziđeni pojavom split-sistema. Split-sistem znači razdvojen sistem, gde postoje dve jedinice, fizički razdvojene, međusobno povezane jedino gasnim i električnim instalacijama. Tako se mogao odrediti položaj klime na najpovoljnijoj lokaciji u prostoriji, koji ne duva direktno u deo prostora u kome se ljudi najduže zadržavaju. Pravi bum, kod nas klime doživljavaju pre pet-šest godina. Prevaziđena je fama sa kraja osamdesetih, kako je klima nešto nezdravo, skupo, što bruji po firmama, i nije za stanove.
 
  Uzrok opšte slabosti
  Rašireno je verovanje da su klima-uređaji štetni za zdravlje, da uzrokuju glavobolje, nesanice i nervozu. Međutim, te tvrdnje nemaju čvrsto uporište, mada se mnoge osobe koje duže vreme provode u prostoru rashlađenom klima-uređajem žale na opštu slabost. Takve tegobe zapravo uzrokuju uređaji koji smanjuju količinu jona u vazduhu. Joni su čestice vazduha nabijene elektricitetom, a važne su za zdravlje disajnog sistema i celog organizma. U tim slučajevima savetuje se da se malo odškrinu vrata i prozori, kako bi se vazduh iz prostorije mešao sa spoljnim vazduhom. Postoje klima-uređaji koji istovremeno proizvode jone, tako da su negativni efekti svedeni na najmanju meru.
 
  Razlika u temperaturi
  Nagle i česte promene temperature uzrokuju prehlade ili druge smetnje disajnih puteva. Da bi se te neugodnosti sprečile, najbolje je ogrnuti se nečim laganim kada se ulazi u previše rashlađene prostorije. Razlika između temperature u prostoriji i spoljne temperature ne bi smela da bude veća od pet stepeni. To je sasvim dovoljno da pruži osećaj svežine. Važno je voditi računa o vlažnosti vazduha u prostoriji, koju treba održavati na 40-50 posto. Idealna ventiliranost je 0,18 metara u sekundi. Tri parametra su najvažnija: temperatura, vlažnost vazduha i ventilacija. Oni bi trebalo da budu nepromenljivi. Dovoljno je da se jedan od tri parametra poremeti, bilo prema dole ili prema gore, pa da klima uređaj ne ispuni svoj zadatak i ne pruži osećaj zadovoljstva.
 
  Održavanje klima-uređaja           
  Bakterije i drugi štetni organizmi se veoma lako namnože u klima-uređajima jer u njima ima dosta vlage. Ponekad može da dođe do prave epidemije. Ipak, razmnožavanje bakterija može da se spreči redovnim čišćenjem filtera. Filteri nekih uređaja mogu da se peru, dok drugi moraju da se menjaju svake godine. Postoje i posebna sredstva za sterilizaciju filtera. Ukoliko se poštuju pravila održavanja klima-uređaja, ne postoji mogućnost zaraze.
 
  Isključujte klimu noću!                       
  Vazduh ne sme da bude usmeren direktno na telo, posebno dok sedite za pisaćim stolom ili ležite na krevetu jer preti opasnost od bolova u mišićima i ukočenosti mišića. Najbolje bi bilo usmeriti vazduh prema dole, jer se topao vazduh diže. Poželjno je uključivati uređaj samo preko dana. Ako su i noćne temperature visoke, najbolje je ostaviti ga da radi na minimumu. Telo se za vreme sna hladi pa, ako je temperatura preniska, postoji mogućnost da se ujutro probudimo sa bolovima u mišićima ili prehlađeni. Klima-uređaj s dobro očišćenim filterom i podešen tako da između spoljne i unutrašnje temperature ne bude više od pet stepeni razlike, nikako ne može da šteti zdravlju.
 
  Prednosti i mane klima-uređaja            
   Mane
  - Ako želite dobro da rashladite ceo stan, u većini slučajeva trebalo bi vam nekoliko klima-uređaja. Pri kupovini klima-uređaja vodite računa koliku kvadraturu stana može da rashladi.                                                                                                        - Izmena toplote je dinamična, što znači da se vazduh u prostoru neprestano giba, pa daje utisak da je nešto hladnije nego što stvarno jeste.
 
  Prednosti
  - Komfor. Idealna temperatura životnog ili radnog prostora, tokom cele godine.
  - Zdravlje. Priče o zdravlju ili nezdravosti klime padaju u vodu kad se zna koliko je srčanih bolesnika klimu ugradilo prvenstveno zbog toga da prežive letnje vrućine. Ako se uređaj pravilno koristi i ne preteruje se sa razlikom temperature u prostoru i izvan njega, niko ne može reći da je zdravije cele noći se okretati u krevetu od vrućine, nego pokriti se laganim čaršavom.                                    
  - Ekonomičnost. Stan od pedesetak kvadrata može da se greje cele zime, i to jeftino! U odnosu na termoakumulacionu peć, ušteda je od dva do tri puta.                                                      
  - Čistoća. Nema dima ni pepela, kao kod peći na drva. Nema azbestne prašine kao kod termoakumulacione peći. Umesto toga postoje filteri koji sakupljaju prašinu, uništavaju bakterije, a neki uređaji imaju i jonizatore, koji pročišćavaju vazduh od neugodnih mirisa i proizvode ozon.
  - Brzina. U prostoriji se oseti promena temperature samo par minuta pošto uključite klima-uređaj. Uz sve to, moguće je tajmerima unapred podesiti paljenje ili gašenje uređaja.