Broj 259
Početna > Lepi i zdravi > Sankanje i „slikanje” u snegu

Zaboravljene zimske igre

Sankanje i „slikanje” u snegu

Zimske dane iskoristite za porodični boravak na snegu. Korist će biti višestruka - vaše dete će udisati svež vazduh, lepo će se igrati i biti veselo

I dok je Srbija okovana snegom i ledom, što zadaje brojne nevolje odraslima, mališani imaju prilike da uživaju u zimskim radostima. Bilo da slobodno vreme provode u parkiću, planini ili dvorištu, pored klizanja i skijanja, predlažemo i gotovo zaboravljeno sankanje, grudvanje, pravljenje Sneška Belića i „slikanje" u snegu.

Za bolju cirkulaciju
Aktivnosti na snegu možete da započnete grudvanjem. Rukavice u ovom slučaju nisu potrebne, jer će mu samo prilikom pravljenja prve grudve biti hladno. Međutim, kako aktivnost odmiče, telo se zagreva, a ruke postaju toplije. Uostalom, grudvanje bez rukavica je dobro za poboljšanje cirkulacije dečje šake.

Zajedničko grudvanje
Ako u parku naiđete na druge mališane, organizujte im zajedničku igru. Podelite ih u dve grupe, obeležite međuprostor u koji se ne ulazi, i neka igra počne. Slično takmičarsko grudvanje možete i sami da organizujete sa svojim detetom.

Svi na sankanje
Najomiljenija dečja igra na snegu je svakako sankanje. Potrebne su vam drvene sanke sa što manje metalnih delova (kako ne bi došlo do povređivanja), dok se plastične ne preporučuju jer proklizavaju i njima se teže upravlja. Osim toga, ne zaboravite zlatno pravilo da deca sama vuku ili eventualno nose svoje sanke! Na taj način, osim što jačaju mišiće ramenog i leđnog pojasa, ujedno stiču odgovornost i obavezu prema svojim stvarima i sportskim rekvizitima.

Uz pomoć roditelja
Ukoliko je vaš mališan stariji od šest godina, onda može samostalno da se spušta niz padinu, dok je mlađoj deci potrebna pomoć roditelja prilikom spuštanja ili pri zaustavljanju. Aktivno vreme na snegu deca mogu da provedu i na malim plastičnim skijama, ili na raznim podmetačima i kadicama koji se koriste za spuštanje niz padinu.

Kestenovi i grančice
Ima li išta lepše na snegu nego da pravite Sneška Belića? Kestenovi, grančice, kamenčići - zameniće oči, usta i štap. A ako od kuće ponesete i šargarepu za nos, vaš mališan će sa zadovoljstvom učestvovati u ovoj snežnoj ceremoniji.

Napravi Sneška Belića

U zavisnosti od toga koliki želiš da Sneško bude, napravi grudvu koju ćeš valjati po snegu da je uvećaš. Zatim je dobro uglancaj rukavicama. Tako ćeš dobiti donji deo Sneška koji ćeš postaviti tamo gde želiš da skulptura ostane, jer kasnije nema pomeranja.
Napravi još jednu grudvu, samo za nekoliko centimetara užu u obimu. Kako bi jedna grudva stabilnije stajala na drugoj, poveži ih dodatnim snegom na mestu na kojem se dodiruju, ili ubodi štap (dršku metle, na primer) kroz obe grudve.

Nos od šargarepe

Treća, najmanja grudva će biti glava i postavi je na vrh. Ruke od grana zabodi na bočne strane druge grudve, a po sredini obe postavi dugmiće. Oči napravi od dva komada uglja približno iste veličine, nos od šargarepe, a usne od grančice ili manjih komada uglja (vodi računa da ih postaviš tako da izgleda kao da Sneško ima osmeh).

Šerpica umesto šešira
Lični pečat će dati razni dodaci: šerpica umesto šešira, krunica od kolaž papira, marama vezana oko glave, stara vunena kapa, ali i šal oko vrata i adekvatni rekvizit u „ruci" - metla, kišobran...

Dečje ludorije

Ne zaboravite „slikanje" u snegu! Prvo proverite da li se ispod snežnog
pokrivača krije panj ili veći kamen, a onda dete može da se valja i da
se baca koliko želi. Sneg je idealan za dečje ludorije, jer ublažava
svaki udarac i pad.

Super Sneško Belić
Osim dobre volje i mašte trebaće vam još i:
- sneg koji nije mnogo suv
- nekoliko komada zimske odeće (kapa, šal...)
- grančice drveta
- šargarepa
- krupniji dugmići
- malo uglja

 

Žaklina Milenković