Broj 259
Početna > Zanimljivosti > Plesom do zdravlja

Plemenska fuzija

Plesom do zdravlja

Plemenska fuzija je ples namenjen svim ljudima koji vole muziku, bez obzira na pol, godine, fizički izgled, a žele da budu u dobroj formi i imaju potrebu i hrabrost da se suoče sa sobom

Plemenska fuzija (Tribal Fusion) je beskrajna umetnost u smislu odabira muzike: moguće je plesati na bilo koju muziku koja inspiriše igračicu, od ozbiljne do tehno muzike, kao i u smislu odabira pokreta. U plemenskoj fuziji ne postoje pogrešni pokreti, jer sve je dozvoljeno. Postoji samo pogrešan mentalni stav, a to je nesvesnost. Sve ostalo je dozvoljeno.

Ženska igra
Baza plemenskog plesa jeste orijentalni ples, kombinovan sa indijskim, koji pojačava ženski aspekt ove priče, ali i flamenkom, koji je muška energija. Zahvaljujući toj kombinaciji postiže se savršeni balans u ovoj umetnosti. Tribal (plemenski ples) i Tribal Fusion (plemenska fuzija) su savršeno izbalansirani plesovi koji obuhvataju i podrazumevaju i jin i jang energiju, pa ko god želi, može da se prepozna u njima, ali činjenica je da su žene te koje se većinski prepoznaju - kaže Hana Varda, instruktorka i koreograf plemenske fuzije.

Tri dimenzije
Prema njenim rečima, postoje tri dimenzije plesa koje se podudaraju s ljudskom evolucijom u generalnom i individualnom smislu: koreografija, improvizacija i prepuštanje energijama. Koreografija je isto što i ego: nešto na nivou uma što unapred osmislimo, a onda se uživimo u to i mislimo da mi to jesmo. Improvizacija je nivo na kome imamo dovoljno hrabrosti da se prepustimo situaciji, ne spremamo ništa u svom umu unapred, već se prepuštamo trenutku. Prepuštanje energijama je poslednji stadijum u kom smo dobrim delom osvestili svoju podsvest, stigli smo do grlene čakre u kojoj se nalazi centar za transformisanje energija i u potpunosti smo spremni da se prepustimo svemu što je u nama i oko nas.

Fizički zahtevan ples
Plemenska fuzija omogućuje igračima da se kroz pokret kreativno izraze, da budu u dobroj formi, jer ovaj ples spada u grupu fizički veoma zahtevnih. Igrom se stiču samopouzdanje, pozitivniji stav prema životu i bolji međuljudski odnosi.

Za bolju fizičku kondiciju
- Na početku ovog plesa osvešćujemo sve delove našeg tela, to je prva faza koja nam doprinosi fizičkoj kondiciji. U drugom delu ulazimo u određeno stanje svesti gde razvijamo osećaj za druge ljude oko nas i u trećoj fazi radimo na sebi, oslobađanju od loših emocija - objašnjava Hana Varda.

Protiv stresa
Poznato je da ples pomaže oslobađanju od stresa i jedna od osnovnih
vežbi je sledeća: pustite muziku koja vam u određenom trenutku odgovara,
bilo da je nostalgična ili tehno. Lagano pokrećite telo, u početku će
vam ovi pokreti biti teži ali budite uporni, jer ćete u jednom trenutku
primetiti da se telo samo pokreće nezavisno od vaše volje, prepustite se
slobodno, bez obzira na to kako izgledali pokreti ili reakcije tela,
skačite, smejte se, radite ono što vam u tom trenutku odgovara. Posle
toga sedite, ispravite kičmu ili lezite ako vam više odgovara. Pokušajte
da oslušnete svoje telo i shvatite šta se u vama promenilo, da opišete
emocije koje su nestale i nove koje su se javile.

Žaklina Milenković