Broj 259
Početna > Zanimljivosti > Okrepljujuće kupke

Mirisne i lekovite

Okrepljujuće kupke

Zima je pravo godišnje doba za uživanje u toplim kupkama. Osim toga što su idealan način da se okrepite, one su i veoma lekovite, podstiču bolju cirkulaciju i pružaju koži savršenu negu

Za kupku uvek birajte preparate i sastojke koji najviše odgovaraju vašem tipu kože, jer će samo tako njen efekat biti potpun. Ali, pre nego što se prepustite uživanju, ne zaboravite na pripremu kože. Pod pripremom se podrazumeva odstranjivanje nečistoće s kože, a ne bi bilo loše da povremeno uradite i piling celog tela.

Kupka za suvu kožu
Umutite tri žumanceta sa tri kašike maslinovog ulja i, polako mešajući, dodajte čašu pavlake i dve kašike meda. Smesu umasirajte na telo i lice, možete i na kosu, pa sačekajte desetak minuta. Zatim se potopite u kadu s toplom vodom koja će pojačati efekat sastojaka iz maske. Posle 20 minuta masirajte kožu rukavicom za kupanje, dok masku potpuno ne uklonite s tela. Izađite iz vode i obrišite se peškirom. Ova kupka je dobra za problematičnu i suvu kožu koja se peruta.

Kupka za masnu kožu
Pomešajte dve šake sode bikarbone i morske soli. Potom napravite čaj od nane i ruzmarina. Sedite u kadu i istuširajte telo. Zatim rukavicu za tuširanje prvo potopite u čaj, pa u smesu od sode bikarbone i morske soli i izmasirajte celo telo. Onda napunite kadu mlakom vodom i uživajte dvadesetak minuta. Na kraju se obrišite peškirom i namažite telo odgovarajućim losionom.

Kupka za dobro raspoloženje
Prelijte vrelom vodom dve šake matičnjaka, majčine dušice i nane, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta kako bi se oslobodila etarska ulja iz biljaka. Zatim čaj sipajte u kadu s vodom, a biljke stavite u platnenu kesicu. Lezite u toplu kupku i masirajte telo tom platnenom kesicom. Posle dvadesetak minuta nežno peškirom pokupite vodu s tela i namažite mlekom za telo još dok je koža pomalo vlažna. Topla voda pomaže etarskim uljima da ih koža apsorbuje, a masaža biljem poboljšava cirkulaciju.

Kupka sa etarskim uljima
Najbolje je da koristite gotova ulja za kupke. U kadu s toplom vodom sipajte trećinu flašice. Još bolji efekat dobićete ako telo namažete mešavinom od ulja i mleka za telo, a potom legnete u kadu s toplom vodom (na dve kašičice kreme stavite desetak kapi ulja). Dok uživate u kupki, koža će lagano upijati sve što joj treba, a višak će se rastvoriti u vodi. Ovu istu smesu možete da nanesete i na lice. Posle kupke ne ispirajte telo, uvijte se u peškir i sačekajte dok se ne upije sva voda sa kože.