Broj 259
Početna > Putovanja > Odmor u srcu Srema

Ruma

Odmor u srcu Srema

Neposredna blizina Nacionalnog parka „Fruška gora" i reka Save i Dunava, kao i arheološka nalazišta Gomolava i Basijana, gradsko izletište Borkovac, lovište Karakuša i Bara Trskovača samo su deo turističkog potencijala ove sremske varoši

Smeštena u centralnom delu Srema, na južnim obroncima Fruške gore, Ruma je idealno mesto za ljubitelje izletničkog turizma. Od Beograda je udaljena 65 kilometara a od Novog Sada svega 35 kilometara. Prilikom dolaska u Rumu svakako treba posetiti Gradski muzej s veoma zanimljivim eksponatima koji dočaravaju život i istoriju Sremaca. Kulturni život u gradu odvija se pod okriljem nekoliko ustanova kulture. Najstarija crkva u Rumi je pravoslavna Crkva Svetog Nikole, sagrađena 1758. godine, a samo nešto mlađa je Voznesenjska, iz 1761. godine. Na prostoru opštine Ruma nalazi se i arheološko nalazište Gomolava Hrtkovci iz paleolita.

Borkovačko jezero
Nedaleko od grada je izletište Borkovačko jezero, sa svim pratećim objektima za ugodan boravak. Jezero je zbog čiste vode i uređenih obala poznato kao sremski biser i privlači veliki broj ljubitelja izletničkog turizma, lova i posebno ribolova jer se u njemu love šaran, smuđ, babuška, tolstolobik i amur. Pored nacionalnog parka „Fruška gora", Save i Dunava, turistički potencijali Rume su i arheološka nalazišta Gomolava i Basijana, lovište Karakuša kao i spomenik Kipovi na putu Ruma–Irig, podignut u 18. veku u znak zahvalnosti jer je kuga, koja je u to vreme harala Sremom, zaobišla ovaj kraj. U blizini je 18 fruškogorskih manastira, a izuzetan turistički potencijal je i spomenik prirode Bara Trskovača, koja obuhvata kompleks vlažnih staništa i povezuje reku Savu i specijalni rezervat prirode Obedska bara.

Bara Trskovača

Bara Trskovača u selu Blatičevo svrstava se u treću kategoriju zaštićenih prirodnih dobara. Radi se na očuvanju prirodnih mrestilišta retkih autohtonih vrsta riba linjaka i zlatnog karaša, kao i staništa karakterističnih barsko-močvarnih eko-sistema i močvarne vegetacije na utrinama (trstici, ševari, šaševi, grupacije barske vrbe). Jedan od zadataka je očuvanje i revitalizacija prirodnih staništa divljih biljnih i životinjskih vrsta.

Muzej hleba
U obližnjem selu Pećincima već petnaestak godina postoji Muzej hleba. Kako je idejni tvorac i osnivač muzeja bio slikar Slobodan Jeremić - Deda Jeremija, ovo mesto je po njemu i poznato. Deda Jeremija je, u potrazi za eksponatima, u proteklih 30 godina obišao oko 750 srpskih sela, a zatim otvorio muzej u svojoj porodičnoj kući i posvetio ga Svetom Nikoli. Muzejski fond sastoji se od oko 2.000 muzejskih eksponata. Izloženo je i 96 različitih obrednih hlebova, razvrstanih po grupama - božićni, uskršnji, slavski, svadbeni i podušni.

Sremske đakonije

U nekom od rumskih restorana možete da probate čuvena sremska jela,
supe, čorbe, pečenje, čvarke, domaće kobasice, šunku, slaninu, sremačke
poslastice i razne druge đakonije... Dobra hrana se zaliva dobrom
čašicom domaće rakije ili vinom.

Prešernov dan

U februaru u Rumi održava se manifestacija posvećena slovenačkom poeti
Francu Prešernu, pod nazivom „Prešernov dan". Manifestaciju obeležava i
raznovrstan kulturno-umetnički program, u kome učestvuju horovi,
orkestri, tamburaši, recitatori i baletske grupe.

 

Žaklina Milenković