Broj 258
Početna > Lepi i zdravi > Zima, pa neka je!

Saveti stručnjaka - Zdravi i na minusu

Zima, pa neka je!

Pošto meteorolozi najavljuju da će ovaj ledeni talas potrajati, evo nekoliko korisnih saveta lekara, nutricionista i psihologa kako bismo spremni dočekali dane koji su pred nama

Kada temperatura padne ispod nule, oštar i vlažan vazduh zahteva posebnu pripremu - na prvom mestu odevanja, ali i adekvatan režim ishrane. Kad ste obezbedili svoje fizičko zdravlje, ostaje još da se pobrinete i za vedro raspoloženje.
- U cilju prevencije u ovim hladnim danima preporučuje se uzimanje vitamina C od 500 miligrama, E vitamina, selen i beta-karotin. Pravilno odevanje je vrlo bitno, to u šali zovem odelo-terapija. Često se može čuti savet da se u zimskim danima oblačimo slojevito, ali je isto tako bitno da prirodni materijali dodiruju naše telo. Pamučni veš pre svega, vunene pantalone ili džemper i na kraju neka perjana jakna. Velike temperaturne razlike utiču na dinamiku krvnih sudova. Ukoliko duže vreme provodite napolju, na primer, na autobuskoj stanici čekajući prevoz, šetajte. Korak-dva levo i desno, nemojte stajati u mestu. Krećite se da biste ubrzali cirkulaciju. Na hladnoći dišite kroz nos, jer se priroda pobrinula da ovi gornji disajni putevi budu prva linija odbrane - savetuje dr Vesna Marinković Mičić.

Preporuka nutricionista

Kada je reč o hrani, nutricionisti savetuju da zimi treba osigurati optimalan unos ugljenih hidrata, proteina, masti, vitamina i minerala potrebnih za zdravo funkcionisanje organizma. Preporučuju se ugljeni hidrati iz složenih i integralnih žitarica kao što su ječam, zob, raž, pšenica ili integralni pirinač. Njihovom razgradnjom stvaraju se jednostavni šećeri koji se sporo otpuštaju u krv pa ih organizam bolje iskorišćava za stvaranje energije.
- Jedite mahunasto povrće, pasulj, boraniju, grašak. Preporučujem da pasulj, po starom receptu, pripremite s ječmom, umesto onog sa suvim mesom na koje smo navikli. Pasulj i ječam su pravi izvor amino-kiselina. Obavezno za ručak napravite i neku svežu ili kiselu salatu. Za desert, pored jabuka, preporučuje se i suvo voće kao odličan slatkiš, naročito ako je sušeno na prirodan način, pa nema dodatnih šećera - kaže Milka Raičević, nutricionista.

Pobedite manjak svetlosti

Zbog manjka sunčeve svetlosti, većina ljudi u ovo doba godine pati od česte promene raspoloženja ili nesanice. Manifestacija zimskog neraspoloženja je slična kao i kod depresije: letargija, smanjenje seksualne želje, promena apetita i manjak energije. Pedagog psiholog Ivana Zorić predlaže jednostavnu vežbu, naime, kada ujutru ustanete, recite sebi da će ovo biti najbolji dan u vašem životu. Na ovaj način u svoj život prizivate samo pozitivne događaje. Mislite takođe na drage osobe i lepe trenutke provedene sa njima. Zimsko veče možete provesti i uz omiljenu knjigu ili film, komediju, na primer, jer je smeh provereno dobar lek.


Žaklina Milenković