Broj 258
Početna > Putovanja > Univerzalni jezik ljubavi

Ljubavna geografija

Univerzalni jezik ljubavi

Dan zaljubljenih slave oni koji veruju u ljubav. Običaj zato i jeste da se na ovaj dan, 14. februara, setite svih onih koje volite i obradujete ih nekim lepim poklonom, koji ne mora da bude skup, jer on je, u stvari, simbol darova naše beskrajne ljubavi prema voljenima

Ljubav nije čudo, ali zato čini čudesa. Ljubav je ona snaga puna entuzijazma i inspiracije, kreativnosti... To je osećanje koje nas obuzima i zbog kojeg prevazilazimo do sada nepoznate nam granice, činimo stvari koje nikada nismo činili, otkrivajući sebi nešto što do juče nismo poznavali. Osim ljubavnih poruka, možete ostaviti sitne poklone, slatkiše, cveće... Važno je pokazati pažnju i originalnost, probuditi leptiriće u stomaku, brže otkucaje srca, voleti i čuvati partnera.

Ljubavne poruke
Kod Engleza, koji se smatraju rodonačelnicima praznovanja Dana zaljubljenih, kažu da, ako se dvoje mladih sretnu u rano jutro 14. februara, biće osuđeni na večnu ljubav. Običaj je da se na taj dan pošalje pismena ljubavna poruka voljenoj osobi. Nekada su se one tajno spuštale u džepove kaputa, ispod vrata, slale poštom... Poruke se mogu ostavljati ispod jastuka ili se mogu spustiti na knjigu koju čita vaše voljeno biće.

Za srećan brak
U ranija vremena verovalo se da će prva osoba koju neoženjeni ili neudate sretnu na Dan zaljubljenih biti njihov budući muž ili žena.
Postoji verovanje da, ako smislite imena pet ili šest osoba kao potencijalnih bračnih partnera i uvrćete peteljku jabuke dok izgovarate imena redom, partner će vam biti onaj čije ime izgovorite u trenutku kada peteljka pukne.
Ako presečete jabuku napola, broj semenki koje nađete pokazaće koliko dece ćete imati. Ako na Dan zaljubljenih vidite jato golubica, imaćete srećan i miran brak.

Pomorandže i Singapur
Prema kineskom kalendaru, Dan zaljubljenih pada na 15. dan Nove godine, koji je rezervisan za tradicionalni festival fenjera. Zaljubljeni iz Singapura i Malezije tokom godina su razvili i vlastite običaje, a jedan od njih vezan je za pomorandže. Slobodne žene ispisuju svoje brojeve telefona po pomorandžama i bacaju ih u reke i jezera. Slobodni muškarci ih potom vade i jedu.

Japanke i čokolade

Japanke na ovaj dan svojim partnerima, muškim kolegama s posla i nadređenima poklanjaju čokoladu. Slobodne devojke čokoladom pak daruju svoje simpatije. Mesec dana kasnije, odnosno 14. marta, muškarci ženama poklanjaju belu čokoladu (tzv. Beli dan).

Prvi seks na Tajlandu

Dan zaljubljenih je na Tajlandu popularan datum za prvi seks. Navodno je čak 80 odsto Tajlanđanki nevinost izgubilo upravo 14. februara. Vlasti su se stoga odlučile na preventivne mere - parkovi se zatvaraju ranije, a u školama se nedelju dana pre ovog praznika dele kondomi.

Dan prijateljstva u Finskoj

Finci ovaj dan tradicionalno vežu uz prijateljstvo. Pripremaju se kreativne čestitke i sitni darovi koji se poklanjaju partnerima, prijateljima i porodici. Pošiljalac je pritom anoniman pa drage osobe same moraju da otkriju ko ih se setio na Dan zaljubljenih.

Italijanke pišu Juliji

Verona je u Italiji za Dan zaljubljenih u središtu pažnje. Ljubavna pisma ne pišu se samo voljenim osobama nego i Juliji, čije ih Udruženje čita i nagrađuje najbolja.

Obnavljanje zaveta u Francuskoj

Popularno odredište zaljubljenih u Francuskoj je Sen Valentin u regionu Endr. Parovi se često odlučuju na obnavljanje bračnih zaveta, a selo s 285 stanovnika savršeno je mesto za veridbu. Zato Dan zaljubljenih u Sen Valentinu traje duže nego bilo gde drugde - svečanosti se održavaju tri dana.

Zaključao si mi srce

Razni običaji su vezani za 14. februar. U Velsu su za ovaj praznik rezbarene kašike koje su davane kao pokloni. Omiljene dekoracije bile su srca, ključevi i ključaonice, što je značilo: „Zaključao/la si mi srce!" U nekim zemljama mlade žene dobijaju odeću od mladih muškaraca. Ako je devojka zadrži, to znači da će se udati za osobu od koje ju je dobila. Postoje verovanja da će se žena, ako na Dan zaljubljenih vidi crvendaća, udati za mornara. Ako vidi vrapca, udaće se za siromašnog čoveka i biće veoma srećna. Ako vidi zebu, udaće se za milionera.

Kod nas Sveti Trifun

Etnolog Dragomir Antonić u knjizi Običajnik kod Srba otkriva deo naših običaja i verovanja vezanih za ovaj praznik. Sveti Trifun je zavetni dan u Šumadiji i štiti od grada i poplava, što bi, prevedeno, moglo da znači i od gromovitih svađa i obilatog plača. Predanje veli da je Sveti Trifun ubio lubenicom čoveka koji je kudio devojke, što se smatra grehom nad grehovima, te mu je Bog oprostio to ubistvo.

Kad se vrapci venčavaju
Dan kasnije, na Sretenje, vrapci se venčavaju, a imajući u vidu to da su kratkoveki i da sve obavljaju na brzinu, tog dana nije poželjno sklapati brak da ne bi mladenci prošli kao dživdžani. Inače, na taj dan devojke paze i koga će prvog sresti, jer se veruje da će se za takvoga udati. Stoga se mnoge vraćaju u kuću kad opaze da im u susret ide neko ko im nije po volji. A kad, izvirujući kroz pendžer, ugledaju srcu milog, ispadnu mu kao slučajno u susret!

Žaklina Milenković