Broj 258
Početna > Zanimljivosti > Kako cveće kaže hvala

Cvetni bonton

Kako cveće kaže hvala

U susret „cvetnog praznika" Dana zaljubljenih, pravi je trenutak da proverimo svoje znanje o cvetnom bontonu i naučimo nešto novo

Od kada je sveta i cveta, cvetno darivanje je izraz naklonosti, poštovanja, simpatije, ljubavi... U trenutku kada se poklonjen cvet spusti na dlan onoga kome je namenjen, nastaje čarolija kojoj se samo treba prepustiti. Upravo je zato prva cvetna lekcija da cvet prvenstveno treba da poklonimo onoj ili onome ko nas je povredio. Nakon takvog čina postaćemo mirni i blaženi i brzinom cvetnog mirisa širićemo lepotu svojih osećanja.

Kraljevska ruža ili ljiljan
A šta se dešava kada svaki naš damar gori vatrenim osećanjem neizmerne ljubavi i kada bismo želeli da to osećanje prenesemo s nesmanjenim intenzitetom!? Tada u pomoć stiže kraljica cveća - crvena ruža ili zanosno-erotski kraljevski ljiljan. Otmeni cvet jakog mirisa, gardenija, spada u ovu grupu nepogrešivog izbora. Još ako se kroz aranžman provuče „paučina", eksplicitno ćemo dati do znanja da smo uhvaćeni u paukovu mrežu ljubavi.

Pun pogodak

- Cveće ne bi trebalo da govori samo umesto kavaljera, naprotiv, i predstavnice lepšeg pola bi trebalo da usvoje praksu poklanjanja cveća. Aranžman iskombinovan sa bocom pića ili knjigom je pun pogodak! Oba pola će ganuti „vitaminska korpa" s voćem i cvećem, koja mnogo više govori od iskrenih želja za brzo ozdravljenje. A kada nju posebno želite da obradujete, onda joj poklonite neki od aranžmana iz spa cvetne linije. Podrazumeva se da i deci treba poklanjati cveće, male ljupke buketiće s detaljima kao što su meda, leptirić i sl., ako želimo da izrastu u buduće džentlmene i lepo vaspitane dame prefinjenih manira - objašnjavaju nam u Teleflori.

Za muškarce od stila
Veličina buketa ne govori o veličini emocija. Muškarac „od stila" bi valjalo da, pored ove lekcije, upamti i sledeće: kada ide u posetu oženjenom prijatelju, neće pogrešiti ako ponese cveće za suprugu, a kada nosi cveće devojci, trebalo bi da predvidi samo jedan cvet i za majku kojoj prvo uručuje cveće. Cveće se nosi u levoj ruci, zbog rukovanja i uspravno.


Žaklina Milenković