Broj 258
Početna > Lepi i zdravi > Biljka spasa

Žalfija

Biljka spasa

Žalfija se upotrebljava kao lekovita biljka više hiljada godina, a i danas se koristi za proizvodnju savremenih lekova i preparata jer deluje kao antibiotik širokog spektra

Gorka aromatična biljka žalfija veoma se uspešno koristi protiv upale grla i krajnika, zahvaljujući antiseptičnom delovanju esencijalnog ulja. Čaj od žalfije preporučuje se svima koji imaju problema s bolesnim desnima i aftama, kao i onima koji pate od ginigivitisa. Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je korišćen kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija. U medicinskom smislu žalfija je antibiotik širokog spektra.

Efikasna protiv peruti

Neki fitoterapeuti ne preporučuju čaj od žalfije za piće, već samo za ispiranje, a ako je namenjen unutrašnjoj upotrebi, žalfiju treba prokuvati da bi esencijalno ulje isparilo. Naziv žalfije na latinskom Salvia potiče od reči salvare, što znači spasti, izlečiti. Utiče i na procese varenja i lučenja žuči. Dojilje koje žele da prestanu s dojenjem koriste je svakodnevno da bi zaustavile mleko. Primenjuje se za relaksaciju, kod nervoze, napetosti i vrtoglavice. Žalfija je sastojak krema protiv različitih infekcija kože i šampona protiv peruti.

Kako deluje

Žalfija deluje antiseptično, pa se primenjuje za grgoljenje, ispiranje grla kod upala grla, afti. Deluje, takođe, antimikrobno i spazmolitično (opušta glatke mišiće). Smanjuje lučenje znoja i pljuvačke, a reguliše i znojenje. Zahvaljujući svojstvu da sprečava razvoj virusa, primenjuje se i u mastima protiv herpesa. Pošto ujedno deluje spazmolitički i antimikrobno, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva. Pre upotrebe se treba svakako posavetovati s lekarom.

Kako se uzima

Žalfija se koristi u vidu čaja, tinkture, etarskog ulja. Za unutrašnju upotrebu, kašika čaja žalfije se prelije šoljom vode i kuva tri do pet minuta, a za spoljašnju primenu (ispiranje) se ne kuva, već se prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji pola sata, posle čega se procedi i ispira nekoliko puta dnevno. Etarsko ulje žalfije je odgovorno za njena antiseptična svojstva, pa je zato bitno ne kuvati čaj i poklopiti, da etarsko ulje ne bi isparilo.

Čaj od žalfije se koristi
- kao prirodni antibiotik protiv raznih bakterija
- za jačanje imuniteta i organizma
- kod gljivičnih infekcija
- kod upale usne duplje, grla i ždrela
- za lečenje promuklosti
- za lečenje stomačnih grčeva
- kod otežanog pražnjenja žučne kese
- za otklanjanje nadutosti i gorušice
- poboljšava varenje i lučenje žuči
- poboljšava krvnu sliku
- povećanje apetita
- povoljno deluje u klimaksu
- pri infekcijama disajnih puteva
- protiv afti u ustima
- protiv upale grla i krajnika
- smanjuje nervozu i napetost
- čisti zube i jača desni

Nije poželjno da je koriste
- trudnice
- dojilje
- epileptičari