Broj 258
Početna > Prica > Biću stroga mama

Jovana Pajić

Biću stroga mama

Dok trudničke dane ispunjava čitanjem stručne literature i upoznaje se sa svim obavezama koje je čekaju u majčinstvu, lepa pevačica otkriva kakve joj je promene brak uneo u život i opisuje kako se oseća dva meseca pred porođaj

Iako ima svu ljubav i pažnju supruga Saše i najbliže porodice, Jovana Pajić tvrdi da nije razmažena trudnica i kaže da željno iščekuje početak aprila kada će na svet doneti devojčicu. Mada priznaje da je u teoriji spremna na sve promene koje majčinstvo nosi, mlada pevačica ubeđena je da će se u praksi sve odvijati potpuno drugačije, a iako se uželela publike i scene, muzici će se vratiti tek onda kada bude spremna da se odvoji od bebe.

Pred kraj godine udala si se za Sašu, da li se od tada nešto promenilo u vašem odnosu?
Papir nije ništa promenio, lepo nam je kao i pre braka. Nama je i dalje žurka, igranka bez prestanka.

Kako si otkrila da ćeš postati mama?
Saša i ja smo bili na moru kada smo saznali da ćemo biti roditelji. Mi jesmo želeli decu, ali u budućnosti kada neke druge stvari realizujemo po pitanju karijere i stambenog prostora. I dok smo mi sve to planirali, ja sam već bila u drugom stanju.

U medijima se pisalo da čekaš blizance, a onda i da si izgubila jednu bebu, šta je od svega toga istina?
Istina je da su se na prvom ultrazvučnom snimku videle neke dve tačkice i doktor je pretpostavio da nosim blizance. Međutim, na sledećoj kontroli rekli su mi da se vidi samo jedna beba i da se dešava u ranoj trudnoći da se jedan plod apsorbuje. Nikada neću saznati da li sam nosila jednu ili dve bebe ili se jednostavno tako videlo samo na snimku.

Da li je istina da čekaš devojčicu?

Istina je da čekam devojčicu, kojoj za sada još nismo smislili ime. Imamo nekoliko u opticaju, ali smo se dogovorili da ćemo odlučiti o imenu kada se rodi. Mislim da ću ime izabrati tek kada je ugledam.

Jesi li počela da kupuješ stvarčice za bebu i da joj opremaš sobu?
Ja bih nakupovala toliko stvari, ali niko mi ne da, svi mi govore da sačekam, jer ne valja da se kupuju stvari pre nego što se beba rodi. Obilazila sam radnje i uskoro ću napraviti spisak, pa kada odem u porodilište, mama i Saša će kupiti sve što je potrebno za bebu.

Da li si spremna na promene koje roditeljstvo i beba nose?
Spremna sam u teoriji, ali to će verovatno potpuno biti drugačije u praksi. Kako su se sve majke pre mene snašle, tako ću i ja, mada verujem da ću biti obazrivija, pažljivija i zabrinutija nego inače.

Na koji način se pripremaš za majčinstvo?
Nemam neki poseban recept, bitno je da sam zdrava i da su oko mene ljudi koji me vole. Čitam dosta knjiga o trudnoći i majčinstvu, slušam savete svoje majke, posećujem sajt bebac. com i zaista se informišem o svemu vezano za porođaj i majčinstvo.

Kakve promene ti je donela trudnoća?

Iako kažu da su trudnice razmažene, ja zaista nisam takva. Nemam neke velike oscilacije u raspoloženju, ne plačem za svaku sitnicu ili ako mi nešto nije po volji. Pošto sam u trideset i trećoj nedelji, malo mi je teže da se namestim, da se okrenem, ne mogu da spavam, pa sam možda zbog toga malo ograničena jer ne mogu da se krećem koliko bih želela. Osim toga, mislim da sam trudnica kakva se samo poželeti može.

Jesi li primetila da su se kod tebe tokom ovih meseci pojavile neke nove osobine?
Svi kažu da sam se prolepšala i da izgledam zrelije. Možda se u biti nisam uozbiljila, ali kada znaš da ćeš uskoro postati majka, nekako se pravim ozbiljna, jer mislim da mi je to dužnost, više ne ide uz mene da se ponašam nezrelo, jer dobijam ulogu koja zahteva od mene da budem odgovornija.

Koliko si se ugojila do sada u trudnoći?
Ugojila sam se 12 kilograma u šta ne mogu da verujem jer ranije nisam mogla ni kilogram da dobijem. Uopšte ne pazim šta jedem, sve ono što ne treba da se jede, ja sam jela i kad ne treba jesti, ja sam jela. Ipak, imam sreće da Saša ima neki svoj režim ishrane, zdravo se hrani pa on u kuću donosi zdravu hranu. Nisam imala nekih velikih prohteva, sećam se da mi se jednom jeo spanać i morala sam što pre da ga pojedem i to je bio moj jedini hir.

Kako Saša „podnosi” tvoje drugo stanje, da li je nežan i pažljiv prema tebi?
Veoma je pažljiv, vodi računa o meni, ne dozvoljava mi se da se umorim, pazi da se ne okliznem, tu je šta god mi treba... Stvarno je muž kakvog svaka žena može da poželi.

Plašiš li se ulaska u porođajnu salu?

Iskrena da budem, već mi je frka, baš me hvata panika jer ne znam ni šta me čeka ni kako će se završiti i malo sam uplašena. Ipak, srećna sam što moj doktor Branko Bjeković ima strpljenja za mene i odgovor na svako moje pitanje. On je san svake trudnice.

Kad tačno očekuješ bebu i jesi li razmišljala o tome da Saša bude uz tebe kada se budeš porađala?

Iako mi je termin 2. april, nešto mi govori da će se porođaj desiti u martu. Što se Saše tiče, ja zaista ne želim da on bude tu, ne znam koliko bi mi bilo prijatno, iako bi on to možda i želeo, ali verujem da bi mu pozlilo. Mislim da je porođaj rezervisan samo za žene.

U kom pravcu će se sada odvijati tvoja karijera, hoćeš li praviti pauzu ili planiraš da se brzo vratiš na scenu?

Mnogo sam se uželela scene i volela bih da se što pre vratim, ali neću ništa forsirati. Svakako da ne planiram veliku pauzu, onda kad i beba i ja budemo fizički sposobne, imam u planu da se polako vratim muzici.

Misliš li da ćeš biti stroga mama?
Mislim da ću biti vrlo stroga iako možda ne delujem tako. Poenta je da se zna šta se sme, a šta se ne sme. Trudiću se da svoje dete vaspitam onako kako sam ja vaspitavana.

Šta bi ti, iz svog trudničkog iskustva, mogla da poručiš drugim trudnicama, koji savet bi im uputila?

Da budu opuštene, vesele i srećne i da prate svoje potrebe. Meni je trudnoća zaista najlepši period života, stvarno uživam svih ovih osam meseci i to od srca želim svim trudnicama.

Milica Prelević