Broj 257
Početna > Lepi i zdravi > Penzionerski dani

Godine novih izazova

Penzionerski dani

Radi očuvanja sopstvenog blagostanja i mentalnog zdravlja, novopečeni penzioneri treba svaki dan da ispune nekom kreativnom aktivnošću i oprobaju se u stvarima za koje ranije nisu imali vremena

Dok se neki već s prvim penzionerskim danima angažuju na različitim radnim poljima i tvrde kako imaju više obaveza nego dok su radili, drugi se suočavaju s gubitkom samopouzdanja i vere u sebe, dosadom i činjenicom da nemaju čemu da se nadaju u danima koji slede. Radi očuvanja sopstvenog blagostanja i mentalnog zdravlja, stručnjaci savetuju novopečenim penzionerima da svaki dan ispune nekom novom kreativnom aktivnošću i oprobaju se u stvarima za koje ranije nisu imali vremena.

Nije smak sveta
- Ne prepuštajte se monotoniji i svakodnevnoj rutini. Ako više ne odlazite na posao, to ne znači da treba da se premeštate s kreveta na fotelju, menjajući kanale u potrazi za još nekom mamutskom serijom koja će vam ubiti ostatak dana. To što ste u penziji ne znači da je smak sveta. Pronađite nove izazove i uživajte u godinama koje dolaze - kaže dr Brankica Nešović Milić, specijalista neuropsihijatrije iz Kliničko-bolničkog centra Zemun.

Strepnja od budućnosti
Za razliku od onih koji imaju više nego dovoljno interesovanja i strasti da popune svaki momenat svog života po odlasku u penziju, ima i onih koji ne znaju da se snađu, strepe od budućnosti i neretko upadaju u depresiju.
- Muškarce najčešće muče sumorne misli da više ne mogu da napreduju u karijeri i da su izgubili dobar deo svoje muškosti. Žene se često osećaju beznačajno, odbačeno i suvišno, pa se povlače u sebe, pokušavajući da suzbiju svoje ljudske potrebe. Doskoro okupirane poslovnim i porodičnim obavezama, uglavnom ne znaju šta će kada deca napuste „roditeljsko gnezdo". U nekim slučajevima javlja se potištenost (melanholija), pad energije, gubitak želje za jelom, nesanica. Simptome depresije ponekad prati i loša probava, zatvor i glavobolja. Dešava se da pojedinci izgube vezu s realnošću, pa se bez razloga bore sa osećajem krivice. Ima penzionera koji se posle nekog vremena suočavaju sa osećanjem telesnog i mentalnog propadanja, uznemirenost i neraspoloženje blokira ih da idu dalje. Zbog poremećaja sna i iscrpljenosti kasnije tokom dana neki se povlače u sebe i prekidaju komunikaciju sa bliskim okruženjem - ističe dr Nešović Milić.

Kako pobediti depresiju

Ima mnogo načina da prevaziđete depresiju, naučite nešto novo i oprobate svoje neotkrivene talente.
- Kada želite kvalitetno da iskoristite penzionerske dane, potrudite se da radite nešto što ranije niste upražnjavali zbog nedostatka slobodnog vremena ili svog radnog profila. Isplanirajte vreme i organizujte aktivnosti posle kojih ćete se osećati ispunjeno i zadovoljno. Posvetite se sebi i svom životnom saputniku u potpunosti. Vežbajte jogu ili naučite plesne korake. Upišite se na tečaj nekog stranog jezika. Obilazite pozorišta i bioskope. Šetajte pored reke... Ima li ičeg lepšeg kada ste se ostvarili kao ličnost, a sada možete da uživate u životu? - pita dr Nešović Milić.

Uživajte u životu
- Zasadite baštu - uzgajajte cveće ili povrće.
- Učite neki strani jezik.
- Oprobajte se u pisanju knjige (iskažite svoje misli).
- Napravite porodični album.
- Fotografišite razne detalje kao pravi umetnički reporteri.
- Obrišite prašinu sa svog starog štapa za pecanje.
- Vratite se u školsku klupu, pohađajte časove koje želite.
- Upišite se u plesnu školu.
- Testirajte svoje umetničke sposobnosti kroz slikarstvo i vajarstvo.
- Postanite mentor nekom mladom čoveku.
- Otputujte u zemlju u kojoj možete proveriti svoje novostečeno znanje jezika.
- Naučite da kuvate.
- Bavite se kolekcionarstvom.
- Sa prijateljima igrajte društvene igre.
- Istražite i napravite svoje porodično stablo.

 

 

Dragana Rodić