Broj 257
Početna > Lepi i zdravi > Bobice koje leče

Aronija - sibirska borovnica

Bobice koje leče

Bilo da se upotrebljava u sušenom obliku ili kao sok, aronija ima blagotvorno dejstvo na organizam, podstiče cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava migrenu, snižava pritisak, popravlja imunitet organizma, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija

Aronija je bobičasto voće koje najviše liči na borovnicu, a dobila je naziv sibirska borovnica jer je iz Severne Amerike prvo dospela u Sibir, i jer je otporna na niske temperature. U Evropi je privukla pažnju pre svega zbog svoje lepote, jer su njeni beli cvetovi među najlepšim cvetovima grmolikih biljaka. Posle toga ljudi su počeli da otkrivaju i njene medicinske blagodeti. Bogata vitaminima, mineralima i antioksidantima, aronija predstavlja lek koji umanjuje rizik od pojave mnogih bolesti, kao što su karcinom debelog creva, kardiovaskularne bolesti, hronična zapaljenja, gastro problemi uključujući i čir, i zapaljenja oka. Posebno se ističe njen blagotvoran uticaj na žuč i jetru jer pročišćava i omogućava pravilniji rad ovih organa.

Bogata antioksidantima
Važno je i reći da aronija reguliše pravilan rad i izlučivanje hormona štitne žlezde, kao i da reguliše rad pankreasa pa može biti korisna u lečenju dijabetesa. Podstiče zarastanje rana, usporava starenje organizma i kože, sprečava nastanak bora i štiti od UV zračenja. Jača imuni sistem i dobra je hrana i lek za decu, sportiste i rekonvalescente. Usporava procese starenja i ima antiseptičko dejstvo. Veruje se da antioksidanti iz aronije pomažu u lečenju svih hroničnih bolesti, kao što su kanceri, srčana oboljenja, Parkinsonova bolest, bronhitis... Aronija sadrži najviše antioksidanata od 277 vrsta namirnica, uključujući i drugo jagodičasto voće, bobice, citruse, povrće, žitarice i začine

U ishrani
Aronija se koristi uglavnom kao hladno ceđeni voćni sok, sirup. Od kilograma svežih, neoštećenih plodova dobija se oko 600 ml gustog soka, tamne, skoro crne boje, koji se konzervira pasterizacijom u staklenoj ambalaži. Ovakav sok se koristi razređen u vodi ili čaju. Sirov sok se koristi obazrivo, kao i drugi lekovi, tri puta na dan po 50 ml ili po pola čaše od jogurta. Od aronije se prave i džemovi. Posle ceđenja soka, pulpa sa semenom i korom se prokuva i zasladi i tako se dobija džem. Ima još mnogo načina da se iskoriste plodovi aronije. Slatko, voćni jogurt, sladoled, voćne salate, salate s paradajzom, vino... Džem ili slatko se jedu pomalo, kašičicom, kao med, jer su oni u stvari lek dobijen direktno iz prirode.

Hranljivi sastojci bobica
Vitamini - C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo redak vitamin P.
Minerali - kalcijum, kalijum, gvožđe, molibden, mangan, fosfor, jod.
Aronija sadrži i redak voćni šećer sorbitol.
Antioksidanti - tanini, biofenoli, flavonoidi, antocijanini, katehini.


Boljke koje leči aronija

GLAVA - poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim sudovima glave i pomaže kod glavobolje i migrene.
ENDOKRINE ŽLEZDE - pospešuje bolji rad štitne žlezde, poboljšava i reguliše izlučivanje njenih hormona i pomaže kod bolesti štitne žlezde.
KRV I KRVNI SUDOVI - čisti krv, pospešuje cirkulaciju krvi, smanjuje previsok krvni pritisak, smanjuje količinu šećera u krvi i pomaže kod arterioskleroze, upale vena i proširenih vena.
ŽELUDAC - smiruje grčeve i bolove želuca, smiruje upalu sluzokože želuca, pomaže kod čira na želucu i želudačne nervoze.
CREVA - smiruje grčeve i bolove creva, smiruje upalu sluzokože creva i zaustavlja prolive.
JETRA I ŽUČ - pospešuje bolji rad jetre i izlučivanje žuči, pomaže jetri da neutralizuje štetne supstance, pomaže kod bolesne i oštećene jetre, kod upale žučnog mehura i žučnih kanala, žutice, žučnog peska i žučnih kamenaca.


Suzana Obradović