Broj 257
Početna > Lepi i zdravi > Biti il' ne biti na porođaju?

Tate u ginekološkoj ordinaciji

Biti il' ne biti na porođaju?

Prisustvo budućih očeva na porođaju već dugo godina se primenjuje na Zapadu i tamo je potpuno uobičajeno i pokriveno zdravstvenim osiguranjem. Kako stoje stvari u Srbiji?

Kod nas je poslednjih desetak godina ova praksa sve popularnija i dok je u nekim bolnicama besplatna, u drugim za određenu novčanu nadoknadu očevi mogu da prisustvuju porođaju.

Prirodan čin
- Na osnovu dugogodišnje ginekološke prakse, videla sam da je prisustvo očeva umnogome pozitivno, jer su žene smirenije, osećaju podršku, a u nekim slučajevima očevi su pomagali ženama da se bolje koncentrišu i učestvuju u samom činu porađanja. Svim muškarcima ovaj događaj ostane u lepom sećanju i bilo koga da pitate preneće vam svoje oduševljenje. Ako u početku i postoje strah i nervoza, brzo nestanu jer vide da je porođaj potpuno prirodan čin. Nekim uplašenim očevima savetujemo da budu pored supruge dok ne počne porođaj, a onda da izađu iz ordinacije. Niko od njih, međutim, ne želi da izađe. Očevima dajemo i da preseku pupčanik i primetila sam da se oni intenzivnije vežu za bebu nego očevi koji nisu prisustvovali porođaju. Na osnovu dosadašnje prakse mogu samo da ohrabrim buduće tate da prisustvuju ovom događaju koji će pamtiti čitavog života - kaže dr Mima Fazlagić.

Reč psihologa

-Prisustvo očeva na porođaju je poželjno jer muškarac danas želi da bude uključen u odgajanje dece. Sve to daje podršku ženi i stvara se još veća bliskost između supružnika ali i deteta. Dešava se da žena posle dolaska bebe na određen način ignoriše muža, ali se na ovaj način to isključuje jer je suprug tu, pored nje, da joj pruži podršku i samopouzdanje - kaže psiholog Ivana Zorić.

Šta kažu tate?
Svoje iskustvo s nama je podelilo nekoliko tata. Jedan od njih je prisustvovao porođaju svoje supruge u inostranstvu.
- To je bilo nešto što se prosto podrazumevalo, kada već postoji mogućnost i kada je to potpuno normalno. Velika većina očeva ne samo da prisustvuje porođaju već provodi sve vreme boravka u bolnici s majkom i detetom. Ne postoji termin za posete i slične stvari. Jednostavno, mužu je dozvoljeno da bude neograničeno vreme tokom i nakon porođaja dokle god je majka u bolnici. Ovde za taj čin procedura ne postoji. Jednostavno dođete, obuku vas u sterilni mantil i uđete u salu - priča Marko iz Beograda.

Neće se pokajati

I dok pojedini ginekolozi upozoravaju da ima muškaraca koji nakon posmatranja samog čina porađanja postaju prilično seksualno disfunkcionalni, mnogo je više lekara koji tvrde da se nijedan tata nije pokajao što je prisustvovao porođaju. Ako vas žena zamoli da joj u tim teškim i divnim trenucima budete podrška i držite je za ruku, pristanite... nećete se pokajati.

-U Zvezdarskom porodilištu dozvoljeno je prisustvo očeva na porođaju.
Nekada se ta usluga naplaćivala 2.000 dinara, ali je sada besplatna. Ako
muškarac želi da prisustvuje, mora da uradi bris grla i nosa dve
nedelje pre termina.
- U porodilištu u Višegradskoj otac plaća 5.000 dinara.
- U porodilištu Narodni front ova usluga se takođe naplaćuje 5.000
dinara dok u KBC Dragiša Mišović nema mogućnosti prisustva očeva
porođaju niti planiraju da je uvode.

   

Žaklina Milenković