Broj 257
Početna > Lepi i zdravi > Ajmo u planine

Zimski sportovi i prehlada

Ajmo u planine

Rekreacija, posebno trening izdržljivosti na svežem vazduhu, jača imunitet, ali ako smo već prehlađeni, bavljenje sportom može i negativno da se odrazi na zdravstveno stanje

Ko se bavi zimskim sportovima treba da posluša savete Ursule Karntaler, direktorke infekcijske prevencije u zdravstvenoj službi grada Beča. Kada se odlučite za vrstu sporta - sankanje, klizanje, skijanje, nordijsko skijanje ili planinarenje, na početku odmora bi trebalo da se polako počne s laganim pristupom, pogotovo ako niste pre toga trenirali.

Obavezne vežbe istezanja
Važno je zagrevanje mišića pre sportske aktivnosti, poput savijanja kolena ili kruženja ruku, jer se hladna muskulatura odražava na sporu koordinaciju i povećava opasnost od nezgoda. Vežbe istezanja se preporučuju nakon sporta kao „izvlačenje" iz sportske aktivnosti.

Zaboravite alkohol
Svi ljubitelji sporta trebalo bi da obrate pažnju na povećan umor i smanjivanje energije u kasnim popodnevnim satima i neposredno nakon ručka, jer neuočavanje umora takođe nosi sa sobom povećan rizik od nezgoda. Nikako ne bi trebalo da se pije alkohol! Pod uticajem alkohola se ne menjaju samo sposobnost reagovanja i samoprocena nego se i muskulatura lakše ohladi, a time se sposobnost koordinacije pogoršava.

Osetljivi na hladnoću
Zimski sportovi nisu toliko zabavni ako se stalno smrzavamo. Optimalna odeća se sastoji iz više slojeva. Pritom bi trebalo obratiti pažnju na odeću koja diše, koja propušta znoj, a drži toplotu. Posebno su na hladnoću osetljive ruke i noge. Pre svega kod dece je bitan izbor odgovarajućih rukavica. Pancerice i klizaljke ne bi trebalo da budu preuske, jer onda postoji opasnost od pritiskanja i teskobe koja brzo vodi do osećaja hladnoće. A osećaj hladnoće znači slabiju sposobnost koordinacije i povećani rizik od nezgoda.

Ž. M.