Broj 256
Početna > Lepi i zdravi > Sportsko srce

Uvećanje srčanog mišića

Sportsko srce

U grudima plivača i biciklista kuca srce većih dimenzija nego kod prosečnog čoveka. Na volumen srca utiču obim i intenzitet opterećenja, a promene su toliko veće, koliko je duže vreme treniranja i veći intenzitet fizičke aktivnosti

Sportsko ili atletsko srce pored profesionalnih sportista mogu da imaju i osobe koje se bave teškim fizičkim radom. Kardiolozi ga definišu kao skup morfoloških i funkcionalnih karakteristika koje se razvijaju tokom vremena pod uticajem sportskog treninga. Odlikuje se uvećanjem srca u celini, posebno njegovih šupljina i debljine srčanog mišića, ali i povećanjem ekonomičnosti srčanog rada u miru i u uslovima fizičkog opterećenja.

Srce na „bildovanju"
- Srce ima mišićni deo, kao i pretkomore, komore, krvne sudove. Zamislite ga kao jednu sobu, a srčane mišiće kao njene zidove. Svaki put kada na ultrazvuku posmatramo srce, gledamo njegov prednji, zadnji, donji, gornji zid, odnosno pratimo karakteristike srčanog mišića. Prilikom napora, usled neke kontinuirane fizičke aktivnosti, dolazi do uvećanja srčanog mišića do određene granice, a samim tim i uvećanja volumena srca. Tada slobodno možemo reći da na neki način imamo posla s nabildovanim srcem - objašnjava dr Mila Đondović Živojinović, specijalista kardiologije.

Razlika u veličini
Prema nekim istraživanjima, najčešće dimenzije leve komore kod sportskog srca žene su za 11 odsto manje nego kod muškaraca istih godina, stepena utreniranosti i telesne mase, koji se bave istom sportskom disciplinom.
- Srčani mišić je maksimalno 1,1 cm debljine, sve preko toga naziva se hipertrofija, tj. uvećanje srčanog mišića. Ako je uvećanje srčanog mišića 1,7 ili 1,3, možemo zaključiti da se radi o hipertrofiji srca na račun srčanog mišića. Razlika između normalne i utrenirane osobe je u reakciji srca i celog kardiovaskularnog sitema na napore. Neutrenirano srce je manje, a kad se podvrgne fizičkim naporima ono pokušava da ispumpa što više krvi. Pošto nije u stanju da ispuni očekivanja organizma za kiseonikom, osoba se brzo zadiše i umori. U svakoj vežbi snage učestvuje i srčani mišić zbog čega se i preporučuje kardioprogram onima koji tek počinju da se bave nekom fizičkom aktivnošću. Ljudi u formi imaju veće srce, koje sporije radi, a pumpa više krvi. Veličina srca kod sportista je proporcionalna vrsti fizičkog opterećenja u određenim sportovima - kaže dr Đondović Živojinović.

Još veći volumen
Bez obzira na to što je većih dimenzija, sportsko srce je zdravo i u većini slučajeva ne predstavlja nikakav poremećaj. Sportovi kod kojih su opterećenja kratka i intenzivna ne dovode do značajnijeg povećanja srca (dizanje tegova, sprint, bacačke i skakačke atletske discipline). Izrazito proširenje komore javlja se najčešće kod onih koji se bave sportovima kao što su maraton, triatlon, biciklizam, a koji zahtevaju kretanje u kontinuitetu, izdržljivost i snagu. Pri aerobnom treningu koriste se velike mišićne grupe za izvođenje ritmičkih pokreta kojima se do određenog nivoa podiže frekvencija srca i disanja u određenom periodu.

 Veliko i snažno uz aerobik
- povećava se veličina srčanog mišića
- veća snaga srčane kontrakcije
- više krvi po jednoj kontrakciji
- manji puls u mirovanju
- niži puls pri submaksimalnom opterećenju
- veće dimenzije krvnih sudova
- više krvi koja opskrbljuje srce
- smanjuje se rizik od srčanog udara
- viši postotak preživljavanja kod srčanog udara

 

Dragana Rodić