Broj 256
Početna > Lepi i zdravi > Prirodni antibiotik

Praziluk

Prirodni antibiotik

Ako ste konstantno umorni tokom ovih zimskih dana, u svoj jelovnik obavezno uvrstite praziluk koji je izuzetan borac protiv prehlade i infekcija i štiti ćelije organizma od slobodnih radikala

Praziluk spada u istu grupu povrća kao i beli, crveni, crni luk i vlašac pa zato poseduje i slične karakteristike, ali sadrži više belančevina, vitamina C i beta-karotena. Dobar je izvor gvožđa, folne kiseline, vitamina B6 i sadrži sulfide pa deluje kao prirodni antibiotik. On još snižava krvni pritisak, jača imuni sistem, snižava holesterol i ima ulogu u prevenciji malignih oboljenja. U narodnoj medicini praziluk se koristi kod reumatizma, poremećaja metabolizma, gojaznosti, kamena u bubrezima, kostobolje, za poboljšanje rada jetre, povećanje apetita.

Šta sve leči?
Protiv povišenog krvnog pritiska dobro je koristiti praziluk i beli luk. Za bolju cirkulaciju kombinujte praziluk i losos. Ako vas muči kašalj, iseckajte sitno praziluk i malo ga prokuvajte u pola litra mleka. Kada se mleko ohladi, dodajte kašičicu meda, dobro izmešajte i po kašičicu uzimajte više puta dnevno. Bolna stanja kod gihta i kostobolje olakšaćete ukoliko jedan usitnjen praziluk često stavljate na bolna mesta. Kombinacija praziluka i belog luka pomaže kod povišenog krvnog pritiska, jer sadrži malo soli, a puno kalijuma. Creva će „proraditi" kada u ishrani koristite praziluk i celer. Pektin iz praziluka stvara zaštitni film na sluzokoži želuca.

Saveznik vitke linije

Praziluk pripada redu niskokaloričnih namirnica koja obiluje vitaminima i kao takva predstavlja pravi izbor za one koji hoće da se oslobode viška kilograma. Ovo povrće sadrži poseban šećer i kalijum zbog čega se smatra snažnim diuretikom. Pošto sadrži više od 80 odsto vode, olakšava izlučivanje otpadnih materija putem bubrega. U sto grama ovog svežeg povrća ima svega 22 kalorije. Možete ga uključiti u bilo koju dijetu koju držite jer sadrži dosta celuloze i brzo daje osećaj sitosti.

Kako odabrati
Kada kupujete praziluk, uvek birajte onaj s belim delom koji još nije počeo da se pretvara u oblik glavice luka jer to znači da je praziluk mlad. Što je praziluk mlađi, to će njegov ukus i tekstura biti bolji. Drugi, zeleni deo biljke trebalo bi da bude čvrst, dobro upleten, s tamnozelenim vrhovima.

Čuvanje u frižideru
Praziluk ima intenzivan miris i zato se domaćicama preporučuje da ga pre odlaganja u frižider spakuju u plastične kesice. Bitno je da bude suv. U svežem stanju u frižideru se može čuvati sedam do deset dana.

Zamrznuto povrće
Ovo povrće nije najpogodnije za čuvanje u zamrzivaču, osim ako ne planirate da ga koristite kao prilog salatama i supama, i zahteva poštovanje određenih pravila zamrzavanja da bi sačuvao vitamine i aromu. Birajte za zamrzavanje potpuno sveže povrće, ali ne prezrelo. Rasecite ga po dužini i dobro očistite, blanširajte nekoliko minuta i dobro zatvorite u kese za zamrzivač.

U službi lepote
Supa od praziluka posvetliće ten, a vitamin E i karoten koji poseduje dragoceni su za negu kože

 

Suzana Obradović