Broj 256
Početna > Intervju > Govor cveća

Kako postati cvetni aranžer

Govor cveća

Vera Trifković, cvetni aranžer, koja se ovim zanimanjem bavi već devet godina u Teleflori, kaže da je za uspešno bavljenje ovim poslom pored talenta potrebna i želja da se pronikne u tajni govor cveća

Kako ste se odlučili za ovo zanimanje?
Odmalena sam osećala prirodu, posmatrala je posebnim očima i u njoj otkrivala skrivenu lepotu. Završila sam kurseve cvećarstva i ikebane i na moje veliko zadovoljstvo, sada se uspešno bavim cvetnim dizajnom.

Koja je vrsta cvetnih aranžmana aktuelna ovih zimskih dana?

U trendu je egzotika a najbolje je dočarava orhideja jarkih boja, poput ljubičaste. To je cvet koji nam govori „gledajte me, želim da budem u centru pažnje". Simbolizuje snagu, odlučnost, uspeh, posebnost i, kao takav, poklanja se ženama koje karakterišu ove osobine.

Poznato je da muškarci uz pomoć cveća najčešće „vade fleke", koje cveće se preporučuje u tom slučaju?
Crvene ruže su bile i ostale cveće koje u velikom broju slučajeva omekša ženska srca, ali „pomažu" i razne druge cvetne kombinacije, razni detalji, po koji stih Šantićeve pesme, jer kao što je poznato, u ljubavi i ratu sve je dozvoljeno.

Koliko je poznata simbolika boje cveća?
Uglavnom se zna da crvena karakteriše strast i ljubav na kvadrat, bela nevinost, nežnost, ljubičasta snagu i žudnju ali žuta nipošto nije simbol ljubomore, već energije i radosti.

Koji su najlepši i najteži trenuci ovog zanimanja?
Kada moje cvetne kreacije izmame osmeh i divljenje, to je svakako najlepše, okružena sam mirisnim cvećem lepih boja i pravo je zadovoljstvo boraviti u takvom radnom okruženju. Što se tiče teških trenutaka, verujem da je svaki cvet određen za nekoga ali kada uvene i ne uspe da pronađe put do nečijeg srca, to mi teško pada.

Vaša preporuka mladima koji žele da se bave ovim poslom?

Bitan je uporan rad i želja da se pronikne u svet prirode, koja će im zauzvrat podariti deo svog mira i neprolazne lepote.

Žaklina Milenković