Broj 256
Početna > Lepi i zdravi > Čišćenje jetre

Saveti nutricioniste

Čišćenje jetre

Pošto je normalan rad jetre presudan za održavanje dobrog zdravlja, nutricionisti savetuju čišćenje ovog organa bar dva puta godišnje na potpuno prirodan način

Jetra je najveća žlezda i drugi organ po veličini u ljudskom organizmu, a ujedno je i jedini unutrašnji organ koji može da se regeneriše. Jetra je „tihi organ", ne buni se, pa je uglavnom zanemarujemo dok nešto ozbiljno ne pođe po zlu. Nutricionista Milka Raičević iz Doma zdravlja Palilula savetuje prirodan način čišćenja jetre bar dva puta godišnje uz pomoć maslinovog ulja i soka od grejpfruta.

Bez lekova i vitamina
Odaberite dva slobodna dana. Na dan čišćenja jetre nemojte uzimati nikakve lekove, vitamine i kapsule. Vreme je ovde vrlo važan faktor zato nemojte kasniti ili poraniti više od 10-15 minuta.

Dvodnevna terapija

- Ujutru: pojedite nemasni doručak: voće, žitarice, hleb i med. Nemojte uzimati ništa masno: ulje, maslac, sir ili mleko.
- U podne: pojedite nemasni ručak - pečeni ili skuvani na pari krompir i drugo povrće (sa solju, ali bez ulja), hleb, voće. Kao i uz doručak, nemojte da jedete ništa masno.
- Nemojte da jedete niti pijete posle 14 časova.
- Posle 14 časova pomešajte četiri velike kašike gorke soli sa 6 dl vode i to podelite na četiri dela. Gorku so stavite u frižider, tako će vam biti lakše da je popijete.
- 16 sati: popijte četvrtinu gorke soli. Posle toga možete isprati usta ili popiti nekoliko gutljaja vode. Maslinovo ulje i grejp stavite na sto da se ugreju na sobnoj temperaturi.
- 20 sati: popijte još jednu četvrtinu gorke soli.
- 21.30: završite sve aktivnosti i spremite se za krevet.
- 21.45: pripremite napitak za čišćenje jetre - iscedite grejp, izvadite koštice, trebalo bi da dobijete bar pola šoljice soka (do 3/4 šoljice je najbolje). Sipajte pola šoljice maslinovog ulja u posudu s poklopcem i dodajte sok od grejpa. Čvrsto zatvorite posudu i mućkajte dok smesa ne postane vodenasta, zato je bitno da grejp bude svež.
- 22 sata: u to vreme bi trebalo da popijete napitak koji ste pripremili od maslinovog ulja i grejpa. Napitak popijte stojeći, u pet minuta (15 minuta za slabe i starije osobe).

Obavezno mirovanje
Kada popijete napitak, odmah lezite. Ako tako ne uradite, možete sprečiti kamen da izađe. Lezite ravno na leđa s podignutom glavom na jastuku, ili na levi bok. Pokušajte da budete potpuno mirni bar 20 minuta. Nećete osetiti nikakvu bol, jer zahvaljujući gorkoj soli, kanali su otvoreni.

Sledeće jutro
- Posle 6 časova, nakon ustajanja popijte treću dozu gorke soli i možete nazad u krevet.
- Dva sata kasnije popijte zadnju dozu gorke soli (3/4 šoljice) i ponovo se vratite u krevet.
- Dva sata kasnije možete da jedete. Počnite s voćnim sokom. Pola sata kasnije pojedite neko voće. Sat vremena posle toga možete da jedete laganu hranu. Do večere ćete se osećati oporavljeno.

 Čišćenje jetre pomaže u lečenju
- alergija
- psihičkih bolesti
- srčanih bolesti
- artritisa
- hepatitisa
- dijabetesa

Glavne funkcije jetre su:
- izlučivanje žuči
- detoksikacija organizma
- metabolizam glukoze

Za čišćenje jetre potrebno je:

- 4 velike kašike gorke soli
- 1/2 šoljice maslinovog ulja
- svež crveni grejp (jedan veći ili dva mala)

 

 

Žaklina Milenković