Broj 255
Početna > Putovanja > Za ljubitelje Zlatne planine

Skijaška sezona na Zlatiboru

Za ljubitelje Zlatne planine

Snega ima dovoljno, ski-centri Tornik i Obudojevica rade punim kapacitetom, a najavljeno je i nekoliko zanimljivih turističkih manifestacija

Skijaška sezona na Zlatiboru i ove zime okuplja veliki broj ljubitelja zimskih sportova. Dnevno u proseku boravi oko 18.000 gostiju, što je 20 odsto više nego prethodne godine. Pored škole skijanja, gostima je namenjeno klizanje, vožnje motornim sankama i romantičnim saonicama.

Vožnje snežnim toboganom

Ski-centar Tornik radi punim kapacitetom, što znači da su sve staze pripremljene i svi ski-liftovi u funkciji. Sunčano i prohladno vreme, uz dovoljno snega na stazama, idealni su uslovi za skijanje, tako da ski-centar Tornik svakodnevno posećuje par stotina skijaša, a tokom vikenda se taj broj udvostručuje. Gostima je na raspolaganju i panoramsko razgledanje i vožnja snežnim toboganom (tjubingom).

Bogata ponuda
Na prostoru za rekreaciju na Obudojevici su organizovane ski-škole za decu i početnike. Postoji mogućnost iznajmljivanja opreme i sanki. Skijašima stoje na raspolaganju dečji ski-liftovi i ski-lift tipa sidro.

Hajka na vuka
Poslednjeg vikenda februara biće organizovan Sabor lovaca Srbije, popularna „Hajka na vuka", gde se očekuje oko hiljadu lovaca, a u narednim mesecima biće održani mnogobrojni seminari, kongresi i rekreativne nastave.

Šta posetiti?
Stopića pećina je od turističkog centra Zlatibora udaljena 19 kilometara između sela Rožanstva i Trnave. Dobila je ime po zaseoku Stopići i čini je pet celina: Svetla i Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Posetioci mogu da vide i dugure, otvore na tavanici, vodopad i niz bigrenih kada koje su ujedno i zaštitni znak pećine. U rečnom kanalu je vir, ispod koga nastaje bigreni tobogan, koji prelazi u bigrene kaskade. Voda se sliva niz kaskade, stvarajući slapove i jedinstveni vodopad visine 9,44 metara koji je nazvan Izvor života.

Zimska vožnja Šarganom

Mokra Gora, živopisno planinsko selo između Tare i Zlatibora, specifične je lepote tokom zime kada sneg prekrije okolinu i svemu daruje poseban spokoj. Velika turistička atrakcija je stara pruga uskog koloseka, Šarganska osmica, koja se pruža 300 metara uzbrdo i formira savršenu osmicu. Na obližnjem brdu Mećavniku smešteno je i čuveno etno-selo, a istočno do Mokre Gore nalazi se selo Kremna, poznato po prorocima Milanu i Mitru Tarabiću.

Cene smeštaja
Zlatibor ima desetak hotela, 30 odmarališta, jedno luksuzno apartmansko naselje, privatne pansione, vile i kuće za izdavanje.
- U hotelima i odmaralištima je više od 4.000 kreveta, a u privatnom
smeštaju više od 10.000. Cena polupansiona u hotelima u dvokrevetnoj
sobi je od 2.000 do 6.500, a u apartmanima do 12.000 dinara, a noćenje u
privatnom smeštaju košta od 600 do 2.000 dinara - kaže Darko Đurović,
direktor Turističke organizacije Zlatibor.

 

Žaklina Milenković