Broj 255
Početna > Lepi i zdravi > Voćka umesto leka

Jabuka

Voćka umesto leka

Sveže ceđeni sok od jabuke sniziće visoku temperaturu, a topao napitak od nakiselih plodova ublažiće kijavicu i kašalj, kao i tegobe izazvane upalom grla

Da biste stekli vrhunski imunitet, potrebno je da vam se na svakodnevnom jelovniku nađe između 28 i 35 grama rastvorljivih vlakana, koliko ih ima u jednoj većoj jabuci, kažu nutricionisti. Svaki čovek bi trebalo da pojede između 30 i 40 kg jabuka godišnje – bar jednu svakog drugog dana.

Obara temperaturu
Ukoliko vas je ščepao neki virus i već nekoliko dana se mučite s visokom temperaturom, napravite sok od jabuke. Sveže ceđeni plod je vrlo blagotvoran kod upale ždrela i usne duplje, osvežava dah i pomaže kod promuklosti. Dobar je antioksidant i deluje protiv bakterija i virusa.

Miluje nerve

Zbog obilja vitamina, fosfora i kiselina koje poseduje, jabuka povoljno deluje na mozak i koncentraciju. Sveža voćka otklanja nesanicu, popravlja raspoloženje i prija nervnom sistemu. Istraživanja su pokazala da su pogodno sredstvo protiv niskog pritiska, pa je u tu svrhu potrebno svakog dana pojesti dve do tri jabuke.

Prijatelj zdravog srca
Lekovite su i zbog celuloznih vlakana i nekih drugih materija koje utiču na brže pražnjenje creva, koje je oslabljeno usled nedovoljne fizičke aktivnosti, naročito starih osoba. Može se koristiti i za podizanje apetita kod beba kojima je dosadila jednolična ishrana. Stručnjaci tvrde da dve jabuke dnevno snižavaju nivo masti u krvi, sprečavaju arteriosklerozu i infarkt srca, pa preporučuju jabuku u svakom obroku.

Jača krv
Svako jutro na gladan stomak pojedite jednu rendanu jabuku prelivenu sokom od pola limuna, kašikom domaćeg šumskog meda i kafenom kašikom soka od bokvice ili drenjina. Tako ćete pojačati krvnu sliku i nećete patiti od anemije.

Svež dah, beli zubi
Vrlo su važne i za negu zuba. Njima osvežavate usta i trenutno prekidate glad, a grickanjem masirate desni i održavate zube sjajnim i belim. Zato svako veče pre spavanja pojedite jednu jabuku.

Melem protiv kašlja
Narendajte 70 g jabuke i isto toliko luka. Dodajte 70 g meda i dobro izmešajte. Od pripremljene mase uzimajte po jednu kašiku nekoliko puta na dan.

Napitak za mnoge boljke
Kašiku meda i sok od jednog limuna pomešajte sa 2,5 decilitra vode i kuvajte pet minuta. Time prelijte 10 grama jabukovog cveta i ostavite poklopljeno da odstoji 15 minuta. Procedite. Ovaj napitak jača nervni sistem, srca, pluća, reguliše probavu i ublažava kašalj i kijavicu. Istovremeno, gasi žeđ i krepi posle visoke temperature.

D. Rodić