Broj 255
Početna > Lepi i zdravi > Šta svaka žena treba da zna

Saveti za zdravlje

Šta svaka žena treba da zna

Iako znamo da je zdravlje najvažnije, često sebe stavljamo na poslednje mesto, umesto da zastanemo na trenutak, poslušamo svoje telo i poboljšamo zdravstveno stanje organizma

Žene su danas pod pritiskom više nego ikada, jer se od njih očekuje da budu dobre supruge, uzorne majke, uspešne na poslu, ali i da uvek imaju osmeh na licu i budu ljubazne i raspoložene. I naravno zdrave.

PMS

Loše raspoloženje i zadržavanje vode u telu koje muči brojne žene nedelju dana pre menstruacije, može se ublažiti unošenjem magnezijuma. On pojačava proizvodnju dopamina koji je odgovoran za dobro raspoloženje, a sprečava zadržavanje vode u telu. Ima ga u žitaricama, grašku i zelenom povrću, a ženskom organizmu dnevno je potrebno 270 mg magnezijuma na dan. Ako ga ne unosite dovoljno kroz namirnice, barem tokom PMS-a uzmite pilule magnezijuma kao dopunu.

Bol u leđima
Žene često imaju problema s bolom u donjem delu leđa, a najčešći „krivci" za taj neprijatan osećaj su menstruacija, grudi i nepravilno sedenje. Međutim, taj bol lako može da se reši uz pomoć nekoliko vežbi za stomak. Slabi stomačni mišići uzrokuju bol u donjem delu leđa jer ne mogu da ih podržavaju i zato svakoga dana žene treba da urade nekoliko jednostavnih vežbica, poput trbušnjaka, koji će učvrstiti mišiće.

Depresija
Depresija ne mora nužno da bude povezana s vašim mentalnim stanjem, ona može biti i znak upozorenja na neku drugu bolest. Depresija i anksioznost mogu biti rani simptomi anemije, bolesti štitne žlezde ili menopauze. Pre nego što odlučite da počnete da pijete antidepresive, proverite svoje fizičko stanje. Zamolite svog lekara da vam uradi sve potrebe analize kako biste bili sigurni da vaše depresivno stanje nije izazvano nekom bolešću.

M. P.