Broj 255
Početna > Lepi i zdravi > Leči dušu, produžava život

Terapija pevanjem

Leči dušu, produžava život

Odavno je poznato da je pesma lek za dušu, a psiholozi danas tvrde da je u pitanju najbolji „regulator stresa"

Ukoliko glasno zapevate omiljenu pesmu, možete sniziti pritisak, podstaći pravilno disanje i pospešiti lučenje endorfina. Psiholozi koji se bave terapijom pevanjem tvrde da se na ovaj način može doslovno promeniti naš život jer uz pomoć pevanja možemo naučiti mnogo toga o ljudskoj prirodi. Naš glas je jasna i direktna refleksija onoga što smo upravo sad. Manjak samopouzdanja, stres, nesigurnost, laž ili ljubav, sve se to može otkriti u glasu.

Ko peva zlo ne misli

Slušajući i osećajući sopstveni glas dok pevamo, prepoznajemo naše trenutno stanje na nekoliko nivoa: ukočenost ili fleksibilnost našeg tela i slobodu duha koji je u nama. Pevajući neku melodiju, dolazi do reorganizacije tela i duha, bili mi toga svesni ili ne. Neki psiholozi čak tvrde da vežbanje pevanja i poboljšavanje sposobnosti glasa mogu produžiti život jer se time vežba i rad pluća i srca, kao i rad stomačnih i leđnih mišića.

Punim plućima

Pevanje snižava krvni pritisak jer dubokim disanjem uzimate više vazduha. Time povećavate količinu kiseonika u krvi, što usporava puls, smanjuje krvni pritisak i opušta mišiće. Zbog toga se, kada pevate, osećate snažnije i imate više energije.
Pored toga, podstiče duboko disanje jer da biste pevali iz sveg glasa, morate pravilno da dišete, sporo i duboko. Tako se dijafragma spušta, u grudima se stvara veći prostor, uzimate više vazduha i možete da zapevate, što se kaže - punim plućima.

Dobar glas daleko se čuje
Ovim vidom terapije, kako tvrde stručnjaci, stimuliše se i rad mozga zbog većeg priliva kiseonika, ali i zbog jakih osećanja, a informacije između neurona se brže prenose i obrađuju. Poznato je takođe, da fizička, neurološka i emotivna aktivnost tokom pevanja pospešuje lučenje endorfina, hormona sreće. Javlja se osećaj blaženstva i mira koji širite i na svoju okolinu. Taj hormon izaziva slična osećanja i kod onih koji vas slušaju - ako imate lep glas.

Udahni i zapevaj

Hormon sreće koji ste proizveli pevanjem smanjuje opštu napetost nagomilanu usled stresnih situacija. Kada se osećate dobro, srce mirnije radi, a um se oslobađa uznemirujućih misli. Zato, kada osetite neizdrživu napetost, udahnite duboko i zapevajte.

Za bolju koncentraciju

Bez obzira na to kojom se profesijom bavite, važno je kako govorite, a pevanje vas uči da govorite jasno i s više samopouzdanja. Već znate da ljudi imaju strah od toga da javno govore. Odmah potom je strah da pred nekim pevaju. Ako pobedite taj strah, učinili ste ogroman uspeh jer ćete uživati u neponovljivom osećaju da ste izvojevali sopstvenu malu pobedu. Time ćete znatno povećati samopouzdanje i eto razloga za pesmu. Dok pevate, mozak vam postaje mnogo aktivniji. Pamtite melodije, ritmove i reči pesama, a trudeći se da sve to zapamtite, poboljšavate koncentraciju i sposobnost pamćenja.

Pozitivni efekti pevanja
- oslobađa stresa
- snižava pritisak
- podstiče pravilno disanje
- ublažava napetost i pospešuje lučenje endorfina
- podstiče pravilno disanje

 

Žaklina Milenković