Broj 255
Početna > Lepi i zdravi > Kad je vreme za uzbunu?

Helikobakter pilori

Kad je vreme za uzbunu?

Za bolesti želuca odgovorni su mnogi faktori, ishrana, alkohol, stres, neki lekovi, ali najveću ulogu ima bakterija heliko pilori. Pored gastroskopije i ureza, izdisajni test uspešno otkriva prisustvo bakterije

Težina u želucu, brz osećaj sitosti, mučnina, povraćanje, nadimanje i pečenje u gornjem delu stomaka simptomi su koji mogu da ukažu na prisustvo Helicobacter pylori u želucu.
- Helikobakter pilori je bakterija koja naseljava sluzokožu želuca, jer joj prija kisela sredina u kojoj jedino i može da opstane. Ona je oblika zapete s nekoliko bičeva na jednom kraju, što joj daje veliku pokretljivost, a pripada gram-negativnim bacilima. Sem u želudačnoj sluzokoži, može se naći i u ranicama u usnoj duplji, zubnim naslagama, pljuvački, kao i stolici - kaže dr Rastko Radović, spec. interne medicine Doma zdravlja „Dr Ristić".

Veliki procenat obolelih
Skoro polovina čovečanstva je inficirano ovom bakterijom, ali se simptomi bolesti ne razvijaju kod svih. To zavisi od patogenosti uzročnika (bakterije u ovom slučaju), kao i odbrambenih (imunih) svojstava zaraženog organizma te može perzistirati u organizmu i decenijama, pa i ceo život, a da ne dođe do pojave simptoma. Češća je u slabije razvijenim zemljama (i do 80 odsto) nego u razvijenim (20 do 50 odsto).

Nove metode dijagnostike

Postoje neinvazivne (daleko popularnije) i invazivne metode prilikom dijagnoze. Jedna od neinvazivnih metoda je ureaza izdisajni test, koji se izvodi tako što pacijent popije jednu tabletu u kojoj se nalazi urea sa ugljenikom C13 (neradioaktivni izotop ugljenika). Zašto? Jer bakterija poseduje enzim ureazu, koji će metabolisati ureu sa C13 i osloboditi ugljen-dioksid sa C13, koji će se potom izbaciti kroz izdahnuti dah. Ovo je vrlo senzitivan test i svuda u svetu prihvaćen kao najbolji pokazatelj uspešnosti terapije protiv HP infekcije, ali i kao prva metoda dijagnostikovanja. Dijagnoza se može uspostaviti i pregledom krvi (seruma) ili pljuvačke na postojanje antitela, što je manje senzitivna metoda, a može dati i lažno pozitivne rezultate ako se rade IgG antitela (više se koriste za primarnu dijagnostiku), koja dugo još opstaju u krvi i nakon izlečenja od ove bakterije.

Izbegavajte ljuto i začinjeno
Terapija započinje promenom načina ishrane (jesti redovno, izbegavati hranu koja je ljuta ili začinjena, bolje je jesti malo a često).
- Medikamentozna terapija se sastoji u kombinaciji najmanje tri leka, od kojih su dva antibiotici a jedan je iz grupe inhibitora protonske pumpe koji smanjuju kiselost želudačne sredine te stvaraju nepovoljne uslove za razvoj bakterije. Tu se nekad i pridoda bizmut-subsalicilat, koji takođe deluje tako da ubija bakteriju iako nije klasični antibiotik. Kod manje od jednog procenta inficiranih razvije se karcinom ili limfom želuca - kaže dr Rastko Radović.

Širenje bakterije
Tri su načina da se inficiramo ovom bakterijom. Pre svega, kad iz
povraćenog sadržaja zaražene osobe bakterije dospeju u usta zdrave
osobe. Bakterija se širi i tzv. načinom „usta na usta". Prenosi se i
prljavim rukama iz stolice zaražene osobe u usta zdrave, što se najčešće
dešava u lošim uslovima života s lošom higijenom.

Kad se javi mučnina
Čim osetimo tup, periodičan bol u želucu, gubitak u telesnoj težini kao
posledicu averzije prema hrani, nadutost stomaka, podrigivanje, mučninu i
povraćanje, a u retkim slučajevima i krvarenje (crna stolica), vreme je
da se javimo gastroenterologu.

Bol u želucu
Ova bakterija može da dovede i do čira želuca ili dvanaestopalačnog
creva. Kad se pacijent žali na bol u želucu na prazan stomak, naročito
noću ili par sati posle uzimanja hrane, treba posumnjati na čir ili
ulkus dvanaestopalačnog creva, a kad se bol pojačava na unos hrane ili
neposredno nakon obroka, možda se radi o ulkusu želuca.

 

Žaklina Milenković