Broj 255
Početna > Lepi i zdravi > Aplauz od srca

Prvi put u pozorištu

Aplauz od srca

Ako razumeju sadržaj pozorišne predstave i prate one koje su im omiljene, mališani od treće do pete godine mogu s pažnjom da ih gledaju i do sat vremena

Odlazak u pozorište je posebno iskustvo za svakog mališana. Još interesantnije je ako na predstavu odu sa celom porodicom, tatom, mamom, braćom i sestrama.

Ulaznica u stvaran svet
Pozorišne predstave mališanima služe za identifikaciju s različitim junacima, predstavljajući istovremeno ulaznicu u svet stvarnosti, bilo da je to preko čulnih utisaka, emocija ili intelektualnog dela.
-     Sve više je pozorišnih komada koji su osmišljeni tako da imaju edukativni karakter i da po spuštanju zavese najmlađa publika izvuče pozitivnu pouku. Deca često uživaju kada ih glumci pozovu na scenu jer tako pridobijaju njihovu pažnju i stiču osećaj važnosti u trenutku u kojem se nalaze, dok njihovo oduševljenje upravo tada dostiže vrhunac. Mališani ne skrivaju osećanja i vrlo brzo spontano reaguju dok gledaju šta se dešava na podijumu - objašnjava nastavnica Maja Nikolić.

Tamo gde žive vitezovi i princeze

Pedagozi tvrde da postoji razlika između predstava koje radije gledaju dečaci, a koje devojčice, mada je ona danas sve manja.
- Kojoj će se predstavi privoleti i odabrati zavisi od razvoja ličnosti svakog deteta ponaosob. Puno pozorišnih komada rado gledaju i dečaci i devojčice, pogotovo ako je u njima prikazana borba između dobra i zla. Devojčice se najčešće poistovećuju s vilama i princezama pa nije čudo što se kasnije učešćem na priredbama rado odlučuju da glume neku od njih. Za razliku od njih, dečaci uživaju u likovima hrabrih vitezova ili prinčeva koji na kraju trijumfuju nad negativcima - kaže naša sagovornica.

Za početak lutkarsko pozorište
Stručnjaci savetuju roditeljima da svoje mališane prvi put povedu u lutkarsko pozorište, jer je dečja pažnja kratkotrajna.
-     Predstave s lutkama su posebno prilagođene uzrastu od navršene treće godine. S obzirom na to da se dečja pažnja vežba od najranijeg detinjstva, lutkarske predstave su idealan izbor za prvi odlazak u pozorište. Osim što lutke u njima funkcionišu kao živa bića, puno je kolorita koji uveseljava najmlađu publiku, a sama radnja traje do 45 minuta, dovoljno da dete zadrži pažnju - ističe Nikolićeva.

Moram da ti ispričam!
Kada se spusti zavesa, dete će poželeti da svoje lepe utiske podeli s roditeljima, braćom, sestrama i svojim vršnjacima, a ono što su videli na pozorišnom podijumu dugo će pamtiti.
- Dešava se da su efekti koje izazove neka dečja predstava toliko pozitivni da utiču kasnije na miran i spokojan san kod mnogih mališana. Ono što su doživeli kroz bajku na sceni podstiče njihovu maštu, podiže samopouzdanje i blagotvorno utiče na njihov psihofizički razvoj. Posle nekoliko dana, kad se utisci slegnu, deca često zbog neke određene predstave dobijaju inspiraciju čega mogu da se igraju s drugarima - objašnjava Nikolićeva.

 

Dragana Rodić