Broj 254
Početna > Lepi i zdravi > Žal za mladost

Kriza srednjih godina

Žal za mladost

Šanse da se izvuku iz depresije imaju oni koji su tokom života stekli vrstu fleksibilnosti, imaju izgrađene bazične odnose u braku, kao i oni koji nisu usko orijentisani ka poslu ili porodici

Ko sam zapravo ja, da li su moje odluke u prošlosti bile dobre, šta da očekujem od ostatka života, samo su neka od pitanja onih koji prolaze kroz tu čuvenu krizu srednjih godina.
Prema rečima stručnjaka, na razvoj krize srednjih godina utiče više faktora, a najčešće dolazi do izražaja onog trenutka kada znaci starenja postanu vidljiviji, kada se pojave prve bore i kada dođe do hormonske neravnoteže. Depresija i žal za mladost, pojedince „trese" u trenucima kada na svoj dotadašnji život gledaju kao na totalni promašaj i protraćene godine.

Podvlačenje računa

- Danas je sve više onih koji već u ranim četrdesetim podvlače crtu i svode račun o tome šta su i koliko ostvarili u životu. U moru planova malo je iskorišćeno, pa nije ni čudno što se baš u tom periodu mnogi osete nezadovoljno i neostvareno. Podvlačenje računa ne odnosi se samo na ostvarivanje poslovnih planova i ambicija već i na određivanje stepena u kome se neko ostvario kao ličnost i koliko je u svom životu ostao veran svojim principima i idealima - objašnjava dr Brankica Nešović Milić, specijalista neuropsihijatrije iz Kliničko-bolničkog centra Zemun.

Neminovna depresija
Za razliku od muškaraca, koji često pribegavaju vanbračnim vezama, dokazujući na taj način da su u dobroj formi, žene posežu za estetskim operacijama da bi poboljšale svoj izgled i očuvale mladost.
- U ranim pedesetim, pred ulazak u klimaks, kod žena se menja psihički status. Dešava se jedan stresogeni proces izazvan hormonskom neravnotežom, pa dolazi i do promena u fizičkom smislu. Dovoljno je tri do četiri godine da se izgled žene drastično promeni. Ona onda shvata da polako gubi svoju lepotu pa se javljaju i problemi. Neke žene su se nadale da će postići veliku karijeru u životu, a to je period kada shvataju gde se zapravo nalaze. U srednjim godinama se dostiže vrhunac u profesiji, a dolazi do opadanja fizičke sposobnosti. Rađa se strepnja od budućnosti, gubi se samopouzdanje, pa je depresija u mnogim slučajevima neminovna - kaže dr Nešović Milić.

Kako prebroditi krizu
Stručnjaci naglašavaju da šanse da izađu iz ovog stanja imaju oni koji su tokom života stekli vrstu fleksibilnosti, imaju izgrađene bazične odnose u braku, kao i oni koji nisu usko orijentisani ka poslu ili porodici.
- Kroz krizu će mnogo bolje i lakše proći ljudi koji sredovečnost prihvataju kao neminovnost i oni koji nađu nove životne smernice. Pomoć lekara treba potražiti već kad se pojave prvi simptomi, kao što su nesanica, povlačenje u sebe, gubitak interesovanja za neke do tada uobičajene stvari... Bez obzira na to da li se radi o ženama ili muškarcima, da bi se prebrodilo stanje takve vrste depresije, treba usmeriti energiju u produktivne stvari. Uživati u porodici, baviti se svojom decom koja tada uglavnom prolaze kroz kritične godine, kao i svojom drugom polovinom - naglašava dr Nešović Milić.

 

Dragana Rodić