Broj 254
Početna > Lepi i zdravi > Vreme je da odrastete

Emocionalna zrelost

Vreme je da odrastete

Ako se ponašate kao dete ili tinejdžer u važnim aspektima života, to je znak da ste negde zapeli u emocionalnom sazrevanju

Da li prihvatate stvarnost onakvu kakva je, na koji način se prilagođavate novim životnim okolnostima? Kako rešavate životne probleme i prevazilazite gubitke i prepreke, da li ostajete osoba od integriteta, uprkos životnim iskušenjima, kompromisima i konfliktima? Ako iskreno odgovorite na ova pitanja, kako tvrde psiholozi, otkrićete koliko ste emocionalno zreli.

Emocionalna (ne)stabilnost
Odrasle zrele osobe se uspešno nose s brakom, bolešću, razvodom, roditeljstvom, karijerama i nezaposlenošću. Dok je romantični idealizam svojstven mladima, mudrost, jasnoća i razum osnova su zrelosti.
- Emocionalna zrelost podrazumeva stabilnost, kontrolu, prevazilaženje narcizma, emocionalne zavisnosti, razdražljivosti i razumno ponašanje u odnosu prema drugim ljudima - objašnjava psiholog Ivana Zorić.

Deca u nama
Deca i detinjaste odrasle osobe često sve žele odmah i pokušavaju da izbegnu sve što ne vole. Vrlo malo znaju o ličnoj odgovornosti i obično zavise od brige i zaštite drugih ljudi. Žele da im se želje ostvaruju bez napora i da uz pomoć čarobnog štapića otklone sve probleme.

Strpljenje i odgovornost
Emocionalno zrela osoba zna šta želi i to ostvaruje, razmisli pre nego što deluje i upravlja svojim ponašanjem, strpljiva je i sposobna da se povezuje s drugima na kooperativan i pozitivan način. Preuzima odgovornost za svoj život i akcije. Uravnotežena je, priznaje svoje greške, sposobna je da ostvari i iskusi intimnost s drugima, donosi samostalno odluke, ima zdravu i realnu sliku o sebi, upravlja svojim raspoloženjima, ume da prihvata kritiku i ne može lako da se povredi emotivno.

Uslov za sreću
- Važno je znati da zrele osobe mogu da sačuvaju ili ponovo steknu mnoge svoje mladalačke jake strane. Možete zadržati ili ponovno steći svoju sposobnost čuđenja, osećanja zadovoljstva i razigranosti, vaš osećaj pripadnosti i znatiželju, idealizam i strast. Sve te osobine možete povezati sa odraslom zrelošću, mudrošću, znanjem, odgovornošću i svojom snagom i vizijom. Još jedan od znakova zrelosti je da percipirate svoje roditelje kao obične ljude - kaže psiholog Ivana Zorić.

Kad se zamene uloge
Često se u ljubavnim odnosima igra uloga roditelj-dete, gde emocionalna nezrelost dolazi do izražaja, jer se sva odgovornost prenosi na partnera. Potrebno je da strpljivo osluškujemo prvo sebe i svoj unutrašnji glas koji nas vodi, to je veoma važna stavka u emocionalnom sazrevanju, gde mi razvijamo poverenje u svoje sposobnosti i u svoje emocije, i tako razvijamo odgovornost prema sebi.

Zanimljivo samo u početku
- U ljubavnim odnosima, igranje tih uloga može često biti ugodno jer se prepuštamo nekom drugom, nadajući se da će naše potrebe biti ispunjene na način za kojim oduvek čeznemo - s ljubavlju, bez boli i bez potrebe da preuzmemo odgovornost za svoje osećaje. Ali na duži rok takav pristup smanjuje istinsku intimnost i privlačnost između dvoje odraslih ljudi, te podstiče transfer, odnosno doživljavanje partnera kao zamene za roditelja umesto kao jedinstvenog ljudskog bića - tvrdi psiholog Ivana Zorić.

Koliko ste emocionalno zreli?
Veoma je važno da prepoznamo kada iz nas govori unutrašnje dete,
roditelj, a kada odrastao čovek. U kojoj poziciji se najčešće nalazimo -
to je test koji svako od nas može da primeni na sebi. Samo jedan dan
pratite sebe, svoje emocije, izjave i ponašanje. Stavite to na papir, i u
tri kolone zapisujte u vidu plusića, zvezdica i krugova. Do kraja dana
uvidećete koliko se često nalazite u poziciji deteta, roditelja ili u
ulozi odrasle osobe. Osnovni uslov jeste potpuna iskrenost prema sebi.

Znaci zrelosti
- Samokontrola: prihvatanje i kontrolisanje strasti, emocija, želja, čežnji.
- Mudrost: razumevanje, uvid, učenje iz iskustava, odgovarajuće odluke, nošenje sa stresom.
- Odgovornost: uračunljivost za finansije, radne navike i pouzdanost.
- Samopouzdanje: unutrašnje zadovoljstvo i uživanje u egzistenciji.

 

 

Žaklina Milenković