Broj 254
Početna > Lepi i zdravi > Prvi koraci

Strpljivo do sigurnog hoda

Prvi koraci

U procesu savladavanja hoda mališanima nisu potrebne bilo kakve sprave koje ih u tome podstiču, a pedijatri se posebno protive upotrebi dupka ili šetalice

Dan kada se dete pusti i samostalno napravi prve korake za većinu roditelja je nezaboravno iskustvo. Pre nego što prohodaju, mališani nauče da sede, puze i koračaju pridržavajući se za mamu, tatu ili baku i deku. Ipak, lekari ističu da u procesu savladavanja hoda bebama nisu potrebne bilo kakve sprave koje ih u tome podstiču, a posebno se protive upotrebi dupka ili šetalice.
- Već kada napuni pet meseci dete može na tvrdoj podlozi da stvori osećaj stabilnosti. U kućnoj i porodičnoj atmosferi, gde je mališan okružen ljubavlju, roditeljima se savetuje da svakodnevno odvoje pola sata do sat vremena i posvete se svom detetu kako bi na podu s njim vežbali sedenje, puzanje i prohodavanje - objašnjava doktorka Mirjana Mićović, pedijatar Doma zdravlja „Stari grad".

Stimulativne vežbe
Mališani prohodaju onda kada su dovoljno zreli i kada savladaju sve neophodne korake koji tome prethode. Prve samostalne korake deca naprave između 12. i 16. meseca s tolerancijom i do četiri meseca.
- Dubak se ne preporučuje prvenstveno zbog toga što kasnije može da prouzrokuje deformitete stopala i kukova. Najnovije preporuke Zavoda za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović", s kojim mi pedijatri dugi niz godina sarađujemo, svakako su neophodne stimulativne vežbe s bebom od samog rođenja pa sve do navršenih pet meseci. Posle toga savetuju se vežbe na podu, za jačanje mišića leđa i stomaka, kako bi beba spontano sama mogla da zauzme sedeći položaj, bez podupiranja jastucima, kako su nama naši roditelji to nekada radili - kaže dr Mićović.

Lagano do seda
Stručnjaci naglašavaju da ne treba forsirati dete da što pre ustane ili prohoda.
- Uopšte nije važno da li će beba sedeti s navršenih šest meseci. Bitno je da ona sama uspostavi ravnotežu i digne se u sedeći položaj. Svaka beba će sesti onog trenutka kada joj to bude najviše odgovaralo. Roditelji treba da budu svesni da upravo to sedenje neće ostaviti posledice na kičmu deteta jednog dana kada odraste.

Bez kaiša i šetalica

Prerano postavljanje na noge može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod deteta. Zbog nedovoljno zrelog mišićno-koštanog sistema dolazi do deformiteta kolena, a pod težinom tela potkolenice se krive. Na taj način stvara se podloga na kojoj se kasnije razvijaju brojni deformiteti kičme i stopala.
- Svaki drugi odrastao čovek ima problema s lumbalnim, centralnim ili vratnim delom kičme. Sve je to zbog toga što naši roditelji nisu znali kako da nas nose u naručju, kako pravilno da postupaju s nama, kada treba da sednemo, kada da hodamo... Mališane nikako ne treba držati za ruke, kao da vise na štriku da bi pošto-poto hodali. Kada se već sami usprave, treba ih pridržavati za ramena, bez ikakvih kaiševa ili drugih rekvizita koji potpomažu hodanje. Preporučuje se samo blagi pritisak na ramena kako bi dete stabilno stalo na svoje nogice. U suprotnom, roditelji će dobiti dete koje možda i do dve godine neće znati pravilno da hoda, već će to činiti nespretno na prstima.

 

Dragana Rodić