Broj 253
Početna > Lepi i zdravi > Garancija za lak san

Badem

Garancija za lak san

Orašasti plodovi čine organizam otpornim na stres, podstiču razmenu materija u mozgu i nervima, stimulišu rad ćelija, popravljaju raspoloženje i teraju gorušicu

Kada muku mučite da zaspite i noćima ne možete oka da sklopite, pojedite šaku badema tri sata pre odlaska u krevet i zaspaćete kao beba.

Melem za bolno srce
Badem ne sadrži holesterol i u odnosu na druge orašaste plodove ima najviše dijetetskih vlakana. S obzirom na to da reguliše nivo lošeg holesterola i triglicerida, odlična je preventiva za nastanak bolesti srca i krvnih sudova. Rešava problem visokog krvnog pritiska (opušta glatke mišiće) i stimuliše rad srca. Podstiče optimalan rad štitne žlezde. Dva badema dnevno doprinose sniženju povišenog krvnog pritiska. Uključivanje badema u ishranu može da spreči pojavu dijabetesa.

Opušta nerve
Badem je bogat magnezijumom, koji je naročito važan za podržavanje rada nadbubrežnih žlezda, kao i za metabolizam esencijalnih masnih kiselina. Četvrtina šolje badema sadrži 99 mg magnezijuma (četvrtinu dnevno potrebne doze), kao i 257 mg kalijuma. Nizak nivo magnezijuma može da bude povezan s nervnom napetošću, anksioznošću, iritiranošću i nesanicom, a sedam-osam badema dovoljno je da vam odagna tegobe, popravi raspoloženje i otera nesanicu (potopite ih tokom noći zbog lakše probave).

Pruža osećaj sitosti
Iako ga je nekada pratio loš glas da sadrži suviše masnoća i da je neprijatelj dobre linije, danas se zna da ga 90 odsto čine nezasićene masnoće. Izuzetno je koristan u programima mršavljenja, jer daje osećaj sitosti. Bogatstvo belančevina čini ga pogodnom namirnicom za vegetarijance i vegane (u istoj jedinici mere sadrži skoro dvaput više belančevina od jaja). Prava je riznica minerala posebno važnih za zdravlje kostiju, pa je značajan u prevenciji osteoporoze. Idealna je namirnica za sve koji su alergični na mleko i mlečne proizvode, jer ih savršeno menja. Pomaže kod tegoba izazvanih čirom na želucu i gorušice, kao i kod određenih bolesti creva.

Stimuliše libido
Pored lekovitih svojstava, poseduje i osobine moćnog afrodizijaka. Rešava problem impotencije! Istraživanja pokazuju da 28 grama badema sadrži 35 odsto preporučene dnevne doze (RDA) vitamina E, koji utiče na nivo plodnosti i funkciju polnih organa. Zbog obilja magnezijuma, fosfora, a najviše cinka, badem stimuliše libido kod muškaraca i pozitivno deluje na prostatu. Redovan unos badema bitan je i za broj spermatozoida i njihovu pokretljivost. Odličan je eliksir, jer obiljem antioksidanata brani organizam od slobodnih radikala i usporava starenje. Stručnjaci ga preporučuju kao obaveznu namirnicu na meniju žena koje ulaze u menopauzu.

 

D. Rodić