Broj 252
Početna > Lepi i zdravi > Voćka pozitivne energije

Suva smokva

Voćka pozitivne energije

Dovoljno je da pojedete šaku suvih plodova i povratićete energiju koju ste potrošili tokom praznovanja i nekoliko neprospavanih noći

Dok se mnogi suvih smokava sete samo u vreme posta i proslave Božića, njihovi ljubitelji vrlo dobro znaju kakva lekovita dejstva one poseduju.

Reguliše varenje
Sprečava probavne smetnje, tera stomačne grčeve, rešava problem nadutosti i gastritisa, jača želudac, reguliše varenje, pospešuje rad creva, poboljšava apetit, a koristi se i kao diuretik. Pomaže u slučajevima dijareje, glista i crevnih parazita.

Lek protiv bronhitisa
Materije koje sadrži mesnati sušeni plod povoljno utiču na izlučivanje sluzi iz organa za disanje, pa se zato koriste kao prirodni lek protiv bronhitisa. Pomaže kod prehlade, gripa i glavobolje, kao i kod tegoba izazvanih sinusitisom. Bogatstvo vitamina A uspešno štiti i leči oštećenu sluzokožu. Ublažava nadražaj sluzokože grla i nozdrva i ubrzava njenu regeneraciju.

Protiv suvišnih kilograma
Suva smokva ima malu energetsku vrednost, pa je pogodna za dijetalnu ishranu, ali je zato bogata mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima. Reguliše nivo masnoća i holesterola u krvi, i ubrzava metabolizam pa mu mnogi daju epitet čarobnjaka za vitku liniju. Preporučuje se svima koji vode borbu s kilogramima i celulitom.

Sušeni eliksir

Blagotvorno deluje na kožu, kosu, nokte i oči. Sok od zelene smokve kao premaz ili obloga deluje lekovito za razna kožna oboljenja. Odličan je eliksir, jer obiljem antioksidanata u svom sastavu organizam brani od slobodnih radikala i usporava starenje. Suva smokva je garancija za nadoknadu izgubljene energije, poboljšanje koncentracije i pamćenja.

Popravlja raspoloženje
Osim što popravlja raspoloženje, suva smokva organizam čini otpornim na stres, podstiče razmenu materija u mozgu i nervima, stimuliše rad ćelija i povećava mišićnu snagu. Ako pojedete nekoliko suvih plodova kao užinu u toku dana, rešićete se blage depresije, popravićete raspoloženje i lakše ćete utonuti u san, a ukoliko vas je neko vreme mučila nesanica, izborićete se s njenim posledicama.

Preventiva od osteoporoze
Zbog visokog sadržaja kalijuma, suva smokva je pravi vitez u borbi protiv osteoporoze i kardiovaskularnih oboljenja. Kalijum iz ploda aktivira osteokalcin, koji pomaže ugradnju kalcijuma u koštani sistem i održava normalno zgrušavanje krvi. Desetak suvih smokava dnevno sprečava gubitak koštanog tkiva prouzrokovan opadanjem nivoa estrogena. Ako redovno na meniju imate umerenu količinu suvih plodova, obezbedićete organizmu dovoljno borona, minerala koji olakšava apsorpciju kalcijuma.

Oprezno s količinom
Iako otvaraju apetit i potpomažu varenje, stručnjaci upozoravaju da veće
količine mogu da izazovu i zdravstvene probleme. Pre svega, jer sadrže
oksalate koji, kad se spoje s kalcijumom, onemogućavaju apsorpciju ovog
minerala. Smokve se ne preporučuju ni pacijentima koji imaju problema sa
žučnom kesom i bubrezima.

 

 

D. Rodić