Broj 252
Početna > Lepi i zdravi > I hladnoća leči

Šta je krioterapija

I hladnoća leči

Čeličenjem organizma na hladnom vazduhu, kupkama i polivanjem hladnom vodom u terapijske svrhe smanjuje se bol, opušta, ali deluje i protivupalno, protiv otoka i proširenja vena

Krioterapija je u medicini prisutna vekovima, primenjivali su je još Hipokrat, Avicena i Galen, ali bez obzira na iskustva u vezi s korišćenjem hladnoće u medicinske svrhe, mehanizam delovanja detaljno je objašnjen tek u 20. veku. Termin krioterapija podrazumeva sintezu medicinskih metoda lečenja zasnovanih na primeni niskih temperatura kako bi se ohladilo tkivo, organi ili ceo organizam (grč. kryos - hladnoća, therapya - lečenje).

Sprečava bol i opušta

Primenom hladnoće u terapijske svrhe smanjuje se bol, opušta, ali deluje i protivupalno, protiv otoka i proširenja vena, budući da sužava krvne sudove. Krioterapijom se povećava medicinsko dejstvo preparata protiv raznih upala.
- Delovanje krioterapije moguće je objasniti na osnovu termoregulacije. Suština je u očuvanju konstantne unutrašnje temperatura tela, kako u vreme odmora, tako i u vreme fizičkog naprezanja. Postojanje centralnih i perifernih termoreceptora koji su osetljivi na toplotu i hladnoću, kao i nervnih vlakana povezanih sa centrom regulacije koji se nalaze u hipotalamusu, omogućava održanje ovog procesa - objašnjava Dinko Zović, doktor medicinskih nauka.

Čeličenje organizma
Prirodni metodi su: čeličenje organizma na hladnom vazduhu, kupke i polivanje hladnom vodom, hodanje po snegu, stavljanje leda na određena mesta ili umotavanje tela u hladne obloge (sadrže materije koje u međudejstvu izazivaju endotermičku reakciju, tj. koristi se toplota iz okolne sredine), hloroetilenski sprej, potapanje dela ili celog tela u kadu napunjenu vodom s ledom.

Hodanje po snegu
Hodanje po snegu je metoda drevnih vremena za jačanje organizma. Efekat je proporcionalan redovnosti upražnjavanja. U prvoj fazi, zbog suženja krvnih sudova, javlja se bledilo i pojava „guščije" kože, bol i utrnulost mesta koje se tretira. - Kada se temperatura kože smanji do 15 stepeni, nastupa druga faza -  širenje krvnih sudova. Ta faza se odlikuje pojavom osećaja topline, rumenilom i povišenom temperaturom kože, smanjenjem otoka, bola i upale. Za vreme druge faze organizam se leči, budući da se podiže nivo svih biološki aktivnih materija - objašnjava naš sagovornik.

Masaža ledom
Kriomasaža je masaža ledom. Primjenjuje se tako da laganim kružnim, ritmičnim i ujednačenim pokretima masiramo određeni deo tela ledom. Postupak traje zavisno od debljine kože i potkožnog tkiva dela koji se tretira. Područje s manje potkožnog tkiva i masnih naslaga tretira se otprilike tri minuta, za razliku od onih koji imaju veći procenat masnog tkiva kad ide i do 10 minuta.

Hladne obloge
Krioobloge se primenjuju na više načina. Ledom u plastičnim kesicama, peškirom natopljenim u hladnu vodu na kojem ostaju komadići leda. Sve vrste krioobloga se stavljaju prvo na peškir pa zatim na kožu određenog dela tela. Ledene peškire moramo više puta da promenimo, jer se kristalići leda brzo tope. Primena traje 5-15 minuta i zavisi isto od količine masnog tkiva.

Kriokupke
Kriokupke se primenjuju za hlađenje ekstremiteta (ruke, noge), koji se urone u hladnu vodu. Temperatura varira 13-18 stepeni, a trajanje postupka je 30 sekundi. Što je niža temperatura vode, postupak kraće traje. Ako je potrebno, ponavlja se nekoliko puta dnevno.

Nije za svakog
Krioterapija se ne primenjuje ili se primenjuje sa određenom dozom
opreznosti kod osoba koje su sklone promrzlinama, vrlo starih ili mladih
osoba zbog izrazite osetljivosti ili alergije na hladnoću.

 

Žaklina Milenković