Broj 252
Početna > Lepi i zdravi > Cink protiv prehlade

Zdravi i tokom zime

Cink protiv prehlade

Iako se cink već godinama koristi u prevenciji i lečenju prehlade i gripa, naučnici su tek sada zvanično potvrdili blagotvorno dejstvo ovog metala

Cink deluje na dva načina: ugrožava sposobnost rinovirusa, koji su odgovorni za oko 80 odsto prehlada, da se razmnožavaju i blokira ove viruse da se zalepe za membrane ćelija i tako izazovu infekciju. Kod ispitanika koji su ga pili preventivno, cink se takođe pokazao odlično jer je mali procenat ovih ljudi obolevao u sezoni respiratornih infekcija.

Za lepši izgled
- Iako je u pitanju drugi najzastupljeniji element u tragovima u čovekovom organizmu, odmah posle gvožđa, malo je poznato kolika je njegova važnost za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Pored toga što doprinosi da se dobro osećamo i lepo izgledamo, reguliše i rast ćelija i zarastanje rana, učestvuje u sintezi proteina, „uređuje" plodnost, pomaže reprodukciju ćelija, jača imunitet i štiti od slobodnih radikala - kaže prof. dr Branislav Nastović.

Savet lekara
Prema njegovom savetu, ako želite da budete zdravi tokom zime, jedite namirnice koje su bogate cinkom. Važno je pritom znati da su prirodni izvori cinka govedina, ćuretina, tunjevina, iznutrice, pivski kvasac, soja, semenke bundeve, sir, grašak, školjke i rakovi.

Jača imunološki sistem
- Cink utiče na rad enzima od kojih neki deluju u ćelijama imunološkog sistema. Podstiče stvaranje belih krvnih zrnaca u koštanoj srži i, istovremeno, sazrevanje takozvanih T-limfocita. Oni su neophodni da bi se organizam odbranio od klica. Osim toga, cink sprečava upale i suzbija viruse. Ne dozvoljava da se virusi kijavice razmnože i preko sluzokože disajnih puteva prodru u telo. Ako snabdevate organizam cinkom, možete da ublažite simptome prehlade i brže ćete ozdraviti - tvrdi naš sagovornik.

Deluje i kao antioksidant

Cink deluje kao antioksidant, a to znači da neutrališe dejstvo slobodnih radikala, sprečavajući pojavu raka. Osim toga, ovaj element podstiče proizvodnju krvi, što je veoma važno za pacijente obolele od raka koji su podvrgnuti zračenju, jer zračenje smanjuje broj crvenih i belih krvnih zrnaca.

Jača kosu i nokte

Umor i slab apetit su sasvim prirodne reakcije kada organizam ne dobija dovoljnu količinu cinka. Istovremeno, cink jača vid (u slučaju nedostatka moguće je noćno slepilo).
Osim toga, zahvaljujući cinku nokti postaju čvršći, a ako vam opada kosa, možda će vam cink pomoći da rešite problem. Ponekad je uzrok opadanja kose upravo nedostatak cinka, koji može da dovede do poremećaja proizvodnje keratina i kolagena.

Koliko vam cinka treba?
Stručnjaci preporučuju najmanje 10-15 miligrama cinka dnevno. Potrebe za cinkom zavise i od individualnih faktora, kao što su starost, pol i fizička kondicija. Za vreme menstruacije žena gubi i mineralne supstance, te bi u ovom periodu trebalo posebno da obrati pažnju na to da sa hranom unosi dovoljnu količinu cinka u organizam. Trudnicama, ženama u fazi dojenja i hronično obolelima potrebno je 25 miligrama dnevno. I sportistima je potrebno više cinka, budući da s jednim litrom znoja izgube 1-1,2 miligrama ovog minerala. Za povećanje mišićne mase potrebne su prilično velike količine cinka. Pošto se u organizmu ne stvaraju rezerve cinka, mala je mogućnost da dođe do predoziranja.

 

Žaklina Milenković