Broj 251
Početna > Lepi i zdravi > Piće sreće za najluđu noć

Istine i zablude o šampanjcu

Piće sreće za najluđu noć

Simbol otmenosti, uživanja, lepote, elegancije, neizbežan pratilac svečanih, romantičnih trenutaka, šampanjac ili penušavo vino možete piti čiste ili od njih napraviti fenomenalne novogodišnje koktele

Iza glamura i mita koji ga prati, treba znati da se naziv šampanjac koristi samo za vino proizvedeno tradicionalnom tehnologijom u francuskoj oblasti Šampanj. Sve ostalo, bilo belo ili crveno su - penušava vina! Ali, bez obzira na to šta pijete pravila su ista.

- Po legendi, tvorcem šampanjca smatra se benediktinski monah Pjer Perinjon, poznatiji kao Dom Perinjon. Poznat je po rečenici: „Dođite, ja pijem zvezde!"

- Penušava vina slabijeg kvaliteta proizvode se po tzv. Šarmo metodi, industrijskom procesu koji je isti kao onaj za proizvodnju gaziranih sokova.

- Najkvalitetnija penušava vina su rezultat intenzivnog rada po tradicionalnoj metodi, gde se ugljen-dioksid javlja kao prirodni produkt fermentacije.

- U 19. veku bila je česta pojava da flaše sa šampanjcem eksplodiraju. Radnici u podrumima su nosili zaštitne maske.

- Brzina čepa šampanjca je 13 m/s.

- Penušava vina se služe veoma hladna, najbolje na temperaturi od oko šest stepeni Celzijusa.

- Šampanjac se drži u kofi s ledom i tako se održava njegova temperatura.

- Iako se šampanjac često mućka pre otvaranja, to je potpuno pogrešno. Naprotiv, treba ga otvoriti nečujno. Bocu treba držati pod uglom od 45 stepeni, jednom rukom za čep, a drugom lagano okretati osnovu boce, sve dok ne čujete kratak „uzdah".

- Šampanjac se otvara tako što jednom rukom držite dno boce - zato postoji udubljenje na dnu - a drugom rukom, najbolje preko salvete, držite čep. I onda, umesto da vrtite čep, treba da vrtite bocu tako da vam čep čvrsto stoji u ruci. Ovako ćete bocu otvoriti skoro bešumno, a sadržaj će umesto da isprlja vašu garderobu i nameštaj, biti rezervisan za uživanje.

- Čaše za šampanjac su veoma visoke i izdužene kako bi se lepi mehurići sačuvali.

- Da penušavo vino ne bi penilo van čaše pri sipanju: sipajte prvo malu količinu (koja će se brzo umiriti), a ostatak sipajte u tu količinu - tada neće peniti.

- Čašu obavezno treba držati za njen najtanji deo. To je pravilo i za pijenje svih ostalih vina da ne biste telesnom temperaturom podigli temperaturu hladnog šampanjca.

- Čaše napunite do dve trećine zapremine, a s obzirom na veliku količinu pene koja se stvara tokom sipanja, čašu možete naliti iz dva puta.

- Šampanjac ima sposobnost da brže prodre u krv od ostalih pića, zato ga i zovu pićem sreće, potrebno je samo par trenutaka da osetite kako deluje na vaše raspoloženje.

- Šampanjac je najbolji između svoje četvrte i desete godine starosti

- Ako preterate sa alkoholom, kažu da je jedna od najboljih stvari za mamurluk upravo - šampanjac.

- U rasponu cena od 250 dinara do desetak hiljada dinara po boci, najvažnije je da vam se penušavo vino sviđa. Dobro vino ima dosta sitnih mehurića koji se penju ka rubu čaše, ne bockaju vas u ustima (kao jako gazirana kisela voda), kremasto je, lepo izbalansirano i ne ostavlja gorkast ukus nakon ispijanja.