Broj 251
Početna > Zanimljivosti > Jelka po vašem ukusu

Saveti za prazničnu dekoraciju

Jelka po vašem ukusu

Bilo da ste izabrali veštačku jelku ili prirodnu s busenom osmislite kako će ona izgledati, dajte joj lični pečat i napravite od kićenja zabavu za celu porodicu

Veličina i vrsta jelke, kao i njena dekoracija, postalo je stvar trenda. Tradicionalne kombinacije su crveno-zlatna, zlatna ili zlatno-bela, koja uvek izgleda veoma elegantno, i nešto hladnija plavo-srebrna kombinacija koja se često koristi prilikom dekoracije poslovnih prostora. Svake godine, međutim, tržište diktira i nove trendove. Ovogodišnji trend je jelka zelene boje dekorisana zlatnim i braon nijansama. U modi su i kugle boje bronze, kao i ljubičasti i ružičasti akcenti i ukrasi. Apsolutni hit, ali samo za one najhrabrije, jeste kombinacija crne i srebrne, i to na crnim jelkama!

Kako ukrašavati?
Da bi vaša jelka izgledala savršeno, važno je da obratite pažnju na redosled kićenja. Predlažemo da ukrašavanje počnete od unutrašnjeg dela ka spoljašnjem. Iako vam to možda deluje kao nevažan savet, verujte da će i te kako uticati na to da jelka deluje bogatije i bude ujednačenije okićena.

Lampice

Na svakoj jelci obavezne, lampice su prva stvar koju bi trebalo staviti. Postavite ih dublje unutra da sijaju ka spolja. Bez obzira na to da li su jednobojne ili različitih boja, lampice će uvek upotpuniti izgled jelke.

Perlice

Sledeće bi na jelku trebalo staviti lančiće od perlica. Vodite računa da postavite lančiće horizontalno da ležerno vise preko grana i da stoje relativno ravnomerno poređani.

Sjajne trake
Sjajne trake postavljajte u oba smera, horizontalno i vertikalno, ali tako da su donekle ravnomerno raspoređene, da se ne bi desilo da su određeni delovi jelke prepuni ukrasa, a drugi gotovo prazni.

Klasični ukrasi
Klasični ukrasi se postavljaju na kraju. I to najveći ili najdraži uvek idu na najuočljivije mesto, a zatim ređajte sve ostale.

Najlepše uspomene
Da biste svojoj jelci dali lični pečat, možete da napravite fotografije svoje porodice i prijatelja, zalepite ih na podlogu u boji vaših ukrasa i okačite na jelku. To može da izgleda moderno, originalno i vrlo estetski u kombinaciji sa šarenim ukrasima.


Ukrasi s motivima zime

Jelku možete i da obučete u zimsku garderobu. Ukrasite je šalovima, kapama, rukavicama, klizaljkama, vatom koja predstavlja sneg kao i raznim drugim ukrasima.


Suzana Obradović