Broj 251
Početna > Lepi i zdravi > Čekajući Deda Mraza

Novogodišnja bajka

Čekajući Deda Mraza

Mit o dobroćudnom dekici koji svake godine obraduje paketićima svu decu sveta pomaže mališanima da počnu da stvaraju jasnu sliku o dobru i zlu, podstiče njihovu maštu i jasno izražavanje potreba i želja

Bliži se Nova godina, a uzbuđenje većine mališana iz dana u dan raste zbog dolaska Deda Mraza. Tačno u ponoć, nasmejani deka sede brade i brkova stiže iz daleke Laponije da obraduje decu širom planete i podeli im šarene paketiće pune igračaka. Prema rečima Ljiljane Filipović, psihologa i porodičnog terapeuta, verovanje u priču o Deda Mrazu ima podsticajan uticaj na decu u ranom uzrastu do pet godina.

Ispod jelke puno paketića
- Mališani ranijeg predškolskog uzrasta veruju da postoji biće koje je zapravo deo neke bajkovite priče. U periodu između treće i četvrte godine, većina dece je u okvirima svojih fantazama. Vole svakodnevno da maštaju i borave u svojim lepršavim svetovima, te se tako i lik Deda Mraza uklapa u njihov način razmišljanja i poimanja sveta. Verovanje u postojanje jednog takvog lika deci znači neku vrstu podrške za lepo vladanje, kao i nadu i podsticaj da će biti nagrađeni za primerno ponašanje. Ta bajka pomaže mališanima da počnu da stvaraju jasniju sliku o dobru i zlu, podstiče njihovu maštu i sagledavanje svojih i tuđih želja i potreba, objašnjava Ljiljana Filipović.

Trenutak realnosti

Čarolija s dobroćudnim dekicom bledi kada dete postane svesno ili kada sasvim slučajno otkrije da je u pitanju novogodišnja bajka.
- Često se dešava da na različitim priredbama i proslavama Nove godine dete prepozna nevešto prerušenog čiku u Deda Mraza. Kada ispod lažnih, sedih izvire crni brkovi i brada, mališanima je jasno da se radi o prazničnoj predstavi koja se na kraju završava na najlepši mogući način, poklonima. Baš tada je važno da ih roditelji uvedu u taj trenutak realnosti. Kada se zavesa prerušavanja spusti, detetu treba odmah dati objašnjenje - kaže Ljiljana.

Praznik u porodičnom okrilju
Stručnjaci se slažu u jednom - mališanima ne treba uskratiti fantazije, koje ionako ne mogu da im škode, pogotovo ne u ranom detinjstvu. Likovi iz dečje mašte pozitivno utiču na kognitivni razvoj deteta i podstiču na jasno izražavanje želja. To je posebno važno u razvoju dece između treće i pete godine.
- Bez obzira na to što će jednog dana mit o Deda Mrazu prerasti, praznici su dobra prilika da se porodica okupi i ukućani razmene poklone. Novogodišnji ritual najviše znači deci. Pokloni su im posebno važni, jer je to za njih dokaz da roditelji razumeju njihove želje i potrebe. Roditelji bi trebalo decu da hvale i daruju ih nezavisno od praznika, kad god deca to svojim uspesima i ponašanjem zasluže jer će na taj način podsticati njihov razvoj - naglašava gospođa Filipović.

 

Dragana Rodić