Broj 250
Početna > Lepi i zdravi > Radost darivanja

Praznična čarolija

Radost darivanja

Okupljanje porodice u toploj i svečanoj atmosferi doma blagodet je za sve ukućane, a praznici idealna prilika da roditelji i deca razgovaraju o svemu o čemu nisu stigli da pričaju zbog svakodnevnih obaveza

Nova godina i Božić su omiljeni praznici mališana. Cupkajući oko okićene jelke, oni željno iščekuju da s mamom, tatom, bratom ili sestrom razmene poklončiće. Stručnjaci ističu da su porodična okupljanja više od prazničnih rituala, jer su idealan način da se porodična zajednica učvrsti.
- Praznici krajem stare i početkom nove godine su omiljeni i najuzbudljiviji za najmlađe. Zbog šarene, praznične atmosfere pune poklona, čestitki, konfeta i prskalica njima se raduju sva deca. Upravo u vreme novogodišnjih i božićnih praznika roditelji imaju mogućnost da iskoriste i podstaknu kreativnost svojih mališana. U ovom periodu i školarci se uveliko spremaju za veselje. Uživaju u pravljenju čestitki, ukrasa za jelku, kićenju učionica... Svakodnevno pričamo šta da poklone sebi dragim osobama - kaže učiteljica Maja Nikolić.
Prema rečima pedagoga, praznici su odlična prilika za porodična okupljanja i divne rituale koji prijaju svakom ukućanu, a trenuci darivanja imaju poseban značaj za psihofizički razvoj svakog deteta.

Porodica na okupu

- Novu godinu dočekajte u toploj kućnoj atmosferi sa svojim detetom. Zajedno okitite jelku i dom i tom prilikom podržite njegove ideje i mišljenje. Na taj način ćete mu pokazati da vam neizmerno znači i koliko ga volite. Pokloni su isto tako važni za mališane, jer za njih predstavljaju dokaz da roditelji razumeju njihove potrebe. Šta ćete pokloniti detetu zavisi od mnogo faktora, bitno je samo da ono oseti atmosferu darivanja, ali da i samo učestvuje u poklanjanju. Dozvolite detetu da samo napravi poklon za ukućane ili ga mesecima podstičite da štedi novac kako bi kupilo poklon dragoj osobi. Osluškujte svoju decu. Važno je da svom junioru ili princezi odaberete ono što je primereno njihovim potrebama, željama i interesovanjima. Poklonite im samo ono što im zaista treba, a njihove darove primajte s puno nežnosti i radosti. Oni će vam to dvostruko uzvratiti, čarobnim osmehom i poljupcima - savetuje Maja.

Paketići puni ljubavi

Pedagozi ističu da je važno i da roditelji ne poklanjaju svojim mezimcima samo onda kada postignu neki uspeh. Trebalo bi da ih daruju sitnicama što češće jer će ih tako podstaći na uspeh i vaspitanje kroz pohvale. S druge strane, ako se deci često poklanjaju veoma vredne stvari, ona će s vremenom izgubiti osećaj zahvalnosti, neće znati da se raduju poklonu i da cene druge vrednosti osim materijalnih, kada je dar u pitanju. Pod okriljem svog doma i kroz obeležavanje određenih praznika, mališani se socijalizuju, prisvajaju socijalne norme ponašanja koje neguje porodica i one im postaju važne. Na taj način se uče obrascima komunikacije, ali i tome kako se pokazuju bliskost i pažnja.

 

Dragana Rodić